Celkom 49 sudcov má viac ako 70 rokov, rada posúdi ich odvolanie

NETKY.SK • 17 November 2015, 11:15 • 2 min
Celkom 49 sudcov má viac ako 70 rokov, rada posúdi ich odvolanie

BRATISLAVA – V sudcovských funkciách by malo skončiť 49 najstarších sudcov, ktorí majú viac ako 70 rokov. Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková ich zoznam predloží na najbližšie zasadnutie rady, ktoré sa uskutoční 30. novembra. TASR o tom informovala kancelária Súdnej rady.

slovakia

left justify in out

Na ukončení stavu, keď sa penzionovaní sudcovia nevzdávajú funkcie, sa Bajánková dohodla s prezidentom SR Andrejom Kiskom na stretnutí 5. novembra. Ak členovia rady zoznam schvália, budú predložení na odvolanie hlave štátu.

Kiska počas schôdzky v prezidentskom paláci zopakoval svoju požiadavku, aby mu Súdna rada predložila návrh na odvolanie všetkých sudcov nad 65 rokov. „Som rád že sme sa s pani predsedníčkou zhodli na tom, že zoznam bude dodaný mne ako prezidentovi čím skôr,“ uviedol vtedy Kiska.

 

Sudcov nad 65 rokov je podľa informácie ministerstva spravodlivosti v súčasnosti 152. Hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová vysvetlila, že sú medzi nimi poberatelia dôchodku aj sudcovia vo výkone. „V tomto roku dosiahlo vek 65 rokov 31 sudcov,“ uviedla Donevová.

 

Na okresných, krajských a Najvyššom súde vykonáva aktívne sudcovskú funkciu 34 sudcov vo veku nad 65 rokov. Na dôchodku je už 118 sudcov s týmto vekom alebo starších. Z nich sa štyria znovu ujali výkonu funkcie. Podľa ministerstva spravodlivosti je penzionovaných sudcov nad 70 rokov dokopy 50.

 

Bajánkovej kancelária neodpovedala, či tento rok predloží prezidentovi na odvolanie ďalší zoznam aktívnych sudcov, ktorí prekročili vekovú hranicu 65 rokov. V marci už rada predložila prezidentovi na odvolanie 19 sudcov. Kiska sa ich rozhodol neodvolať naraz, aby nespôsobil súdom problémy v súvislosti s oneskoreným príchodom nových sudcov. Tento rok na súdy ešte neprišli žiadne posily.

 

Prezident vo svojom vyhlásení 23. októbra pripomenul, že napriek jeho upozorneniu sa Súdna rada už niekoľko mesiacov nevyjadrila k tomu, že na Slovensku sú stále sudcovia vo veku nad 65 rokov.

 

„Súdna rada nikdy nepredložila prezidentovi návrh na ich odvolanie z funkcie sudcu, hoci tak jednoznačne predpisuje ústava a zákon,“ napísal Kiska s tým, že Súdna rada svojou nečinnosťou v tejto veci podľa jeho názoru predlžuje neústavný a nezákonný stav.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies