Celebrita televíznych staníc Oprah Winfreyová jubiluje

NETKY.SK • 28 Január 2014, 11:50 • 2 min
Celebrita televíznych staníc Oprah Winfreyová jubiluje

KOSCIUSKO - Americká televízna herečka a moderátorka Oprah Winfreyová sa v stredu dožije svojich 60. narodenín.

slovakia

left justify in out

Je jednou z najúspešnejších a najbohatších žien na svete.

Oprah Winfreyová sa narodila 29. januára 1954 v Kosciusku v americkom štáte Mississippi. Keď sa v roku 1976 presťahovala do Baltimoru (USA), začala kariéru v televíznej relácii People Are Talking a o niekoľko rokov ju angažovali do rannej televíznej šou v americkom Chicagu.

Vlastnú televíznu reláciu Oprah Winfrey Show začala moderovať v roku 1985. Šou sa stala jednou z najúspešnejších v histórií americkej televízie. V jej šou vystúpili napríklad v roku 2009 rodičia malej Britky Madeleine McCannovej, ktorá sa stratila počas dovolenky v Portugalsku v roku 2007. Škála programu pokrývala rozhovory s najznámejšími celebritami sveta, ale i úprimnú diskusiu o ich problémoch s hmotnosťou. Kultové vysielanie sa stalo základom miliardového mediálneho impéria. Šou vysielali v 145 krajinách sveta a podľa odhadov ju v týždni sledovalo 42 miliónov divákov len v USA. Vysielanie sa z mediálneho nováčika postupne stalo inšpirujúcim programom so širokým záberom. Úspešný program, ktorý získal desiatky ocenení Emmy, ukončila Oprah Winfreyová v máji 2011.

Winfreyová však naďalej moderuje podobný program vo vlastnej televízii OWN (Oprah Winfrey Network), ktorú spustila začiatkom roka 2011. Táto stanica napríklad v januári 2013 odvysielala jej rozhovor s bývalým cyklistom US Postal Service team Lancem Armstrongom, ktorý priznal, že užíval zakázané podporné prostriedky, aby vyhral slávne preteky Tour de France.

Celebrita televíznych staníc vyrastala v skromných pomeroch vo vidieckom prostredí a počas dospievania ju sexuálne zneužívali, preto sa angažuje v charite. V roku 1987 založila charitatívnu nadáciu The Oprah Winfrey Foundation na podporu žien, detí a rodín. Okrem iných aktivít venovala zhruba 30 miliónov eur na vybudovanie elitnej školy pre chudobné dievčatá v Henley-on-Klip južne od Johannesburgu v Juhoafrickej republike. Po piatich rokoch výstavby nastúpilo v januári 2007 do školy 152 žiačok, s ich výberom pomáhala samotná Winfreyová. Už v novembri 2007 však bola nútená oznámiť, že v akadémii sa vykonajú dôkladné čistky, pretože jednu z vychovávateliek obvinili zo zneužívania študentiek. Winfreyová pochválila študentky, ktoré prípad oznámili a označila ich čin za prejav vodcovských kvalít, aké dúfala, že sa na škole naučia. Ešte predtým v marci 2007 sa niektorí rodičia sťažovali na prísne pravidlá návštev, telefonátov a elektronickej pošty a prirovnávali to k väzenskému režimu a o dva mesiace neskôr opäť niektorí rodičia protestovali proti zákazu sladkostí a bezpečnostnej prehliadke, ktorú museli absolvovať hneď po príchode.

Oprah Winfreyová vydáva od roku 2000 aj časopis O, The Oprah Magazine.

V roku 2010 viedla top-rebríček zárobkov hviezd amerického Hollywoodu. V období od júna 2009 do júna 2010 zarobila asi 315 miliónov dolárov (230 miliónov eur). Aj v roku 2012 sa nachádzala v rebríčku najlepšie platených celebrít roka magazínu Forbes. V zozname bola už štvrtý rok po sebe. Oprah Winfreyová neprofituje len zo svojich televíznych vystúpení. Zarába aj vďaka knihám, vystupuje ako rečníčka a pod svojím menom predáva rôzny tovar.

V roku 2002 si Oprah Winfreyová prevzala v americkom Los Angeles ako prvá novú Humanitárnu cenu Boba Hopa. Ocenením jej činnosti bolo v roku 2011 premenovanie ulice, na ktorej sídli moderátorkino televízne štúdio Harpo Studios v Chicagu na "Oprah Winfrey Way". V auguste 2013 dostala najvyššie americké občianske vyznamenanie - Prezidentskú medailu slobody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies