Čeľabinský meteorit pochádza asi zo súhvezdia Pegas

NETKY.SK • 19 Február 2013, 12:53 • 2 min
Čeľabinský meteorit pochádza asi zo súhvezdia Pegas

Čeľabinský meteorit pochádza asi zo súhvezdia Pegas

slovakia

left justify in out

img

Fínski vedci stanovili radiant bolidu - miesto, odkiaľ z pohľadu pozemšťana letelo kozmické teleso, ktoré minulý piatok v podobe meteorického dažďa zasiahlo uralské mesto Čeľabinsk a okolie. 

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na závery fínskych odborníkov informovala, že radiant čeľabinského bolidu vychádza zo súhvezdia Pegas.

Na miesto pádu meteoritu dnes z Moskvy odchádza expedícia Ruskej akadémie vied. Ako dnes na tlačovej konferencii v Moskve spresnil riaditeľ Ústavu geochémie a analytickej chémie Erik Galimov, vedci získali z ministerstva pre mimoriadne situácie prísľub, že ich pustia na miesto pádu meteoritu. 

Miestni vedci sa totiž počas víkendu sťažovali, že polícia im nedovoľuje priblížiť sa k diere v ľade na zamrznutom jazere Čebarkuľ, kam podľa predpokladov spadol fragment meteoritu. 

Zozbieraný materiál prevezú vedci do Moskvy a po analýze vzoriek, ktorá by mala trvať asi dva týždne, budú informovať verejnosť. 

Obyvatelia Čeľabinska a ďalších osídlených lokalít v oblasti pohoria Ural mohli minulý piatok pozorovať na jasnej oblohe bolid - ohňovú guľu s dymovým chvostom. Jeho pád sa končil mohutným zábleskom a výbuchom, ktorý - ako dnes napísala RIA Novosti - silou zodpovedal zemetraseniu s intenzitou 4,0 stupňa. Vzniknutá tlaková vlna poškodila mnohé budovy, porozbíjala v oknách sklené výplne, ktoré zranili stovky ľudí, a vyvolala paniku obyvateľstva.
Medzičasom ruské tlačové agentúry informovali, že polícia Čeľabinskej oblasti preveruje inzeráty, ktorých zadávatelia ponúkajú na predaj údajne úlomky meteoritu. Ich cena sa na ruských stránkach pohybuje od 10.000 do 500.000 rubľov (od 240 do 12.000 eur), na eBay.com od 40 do 4.100 dolárov (od 29 do 3070 eur). Polícia dnes skonfiškovala prvý úlomok a odoslala ho na expertízu, ktorá určí, či neohrozuje ľudské zdravie. 

Ministerstvo pre mimoriadne situácie už v piatok vyzvalo obyvateľstvo celého Uralského federálneho okruhu, aby sa nepribližovalo k neznámym predmetom. Úroveň radiácie bola na celom sledovanom území v norme.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona