Čechov čaká zápas pravdy, Panenka favorizuje Chorvátov

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 14:30 • 2 min
Čechov čaká zápas pravdy, Panenka favorizuje Chorvátov

ST. ÉTIENNE - Piatkový duel medzi Českom a Chorvátskom v rámci základnej D-skupiny na futbalových ME vo Francúzsku môže vniesť viac svetla do otázky šancí oboch tímov na postup do vyraďovacej fázy.

slovakia

left justify in out

Česi po úvodnej prehre so Španielmi (0:1) potrebujú získať aspoň bod, aby udržali nad vodou "postupovú vlajku". Chorváti, ktorí v ouvertúre zdolali Turkov (1:0), už môžu mať za určitých okolností vo vrecku prienik do nasledujúcej časti, a to v prípade, ak dosiahnu ďalší trojbodový zisk. Duel na Štadióne Geoffroya Guicharda v St. Étienne má výkop o 18.00 h a z pozície hlavného rozhodcu ho povedie Angličan Mark Clattenburg.

"Čakajú nás dva zápasy pravdy. Rozhodnú o tom, či postúpime. Ak sa nám to podarí, obrovskou výhodou bude, že už nenarazíme na Španielsko," cituje portál iSport.cz trénera českého tímu Pavla Vrbu. "Keď vidím zápasy v iných skupinách, som si istý, že stať sa môže čokoľvek. Verím, že v zápasoch s Chorvátskom a Tureckom sme schopní zahrať oveľa atraktívnejšie a na ihrisku to aj ukážeme," doplnil niekdajší kormidelník Púchova a Žiliny či asistent pri slovenskej reprezentácii. Päťdesiatdvaročný rodák z Přerova naznačil, že pred duelom s balkánskym súperom zamieša so zostavou. "Tentoraz budeme hrať oveľa ofenzívnejšie a aj hráčov, ktorí to majú v popise práce, bude na hracej ploche oveľa viac," skonštatoval Pavel Vrba.

Súperi sa doteraz stretli iba vo dvoch prípravných dueloch, raz triumfovali Chorváti a jeden zápas sa skončil remízou. Česko od rozdelenia federácia v roku 1993 postúpilo na všetkých šesť európskych šampionátov, samostatné Chorvátsko chýbalo medzi kontinentálnou smotánkou iba v roku 2000.

Majster Európy 1976 Antonín Panenka favorizuje pred piatkovým duelom šachovnicový tím "Vatreni". "Zápas proti Chorvátsku je pre Česko duelom ´byť či nebyť´. Bude to odlišné stretnutie ako proti Španielsku, kde nám chýbalo trochu šťastia, aby sme dosiahli pekný výsledok. Podľa mňa je Chorvátsko jedným z favoritov celého turnaja, má celý rad kvalitných hráčov z veľkých klubov a naozaj som presvedčený o tom, že môže dokráčať veľmi ďaleko. Osobitne by som vyzdvihol Modriča, ktorý je skutočným vodcom tímu, dôležití sú aj Mandžukič, Perišič a Rakitič. Chorvátsko má celkovo skvelý a takticky vyzretý tím," vyhlásil pre portál vecernji.hr jeden zo šestice Čechov na súpiske Česko-slovenska počas ME 1976.

Podľa 67-ročného rodáka z Prahy by sa mali Česi snažiť využívať svoje silné stránky. "Kouč Pavel Vrba je výborný psychológ a som si istý, že mužstvo pripraví veľmi dobre. Chorváti už majú tri body a pravdepodobne nepôjdu po výsledku až s takou vervou ako naši chlapci. Chorváti sú na tom technicky veľmi dobre, prirodzene sa budú tlačiť do útoku. Myslím si, že nám sa následne bude otvárať priestor na protiútoky, to je naša najsilnejšia zbraň," doplnil Antonín Panenka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies