Čechom odišlo do daňových rajov vyše 12.500 firiem

NETKY.SK • 25 Február 2013, 12:32 • 2 min
Čechom odišlo do daňových rajov vyše 12.500 firiem

Čechom odišlo do daňových rajov vyše 12. 500 firiem - Svet Počet českých spoločností, ktorých vlastník má centrálu v niektorom z daňových rajov, vzrástol vlani o 4 % na 12.

slovakia

left justify in out

img

Počet českých spoločností, ktorých vlastník má centrálu v niektorom z daňových rajov, vzrástol vlani o 4 % na 12.554. Denník E15 uvádza, že z rajov sa aktuálne kontroluje 3,43 % z 366.500 firiem registrovaných v Česku. 

Vlani sa najviac sťahovali podnikatelia z krajiny na Cyprus, Seychely, Bermudy a do Belize. Z výskumu Českej kapitálovej informačnej agentúry (Čekia) vyplýva, že záujem o usadzovanie sa firiem v Holandsku a Luxembursku klesá.

Nad daňovými rajmi sa však zaťahuje obloha. Finančná kríza priniesla silný medzinárodný tlak na ne a hoci nechcú, musia sprísňovať pravidlá pre pôsobenie zahraničných subjektov na svojom území. 

Silnému tlaku ako posledné podľahli karibské Kajmanské ostrovy, ktoré sú svetovou centrálou pre sektor hedžových fondov. Ich daňové zaťaženie zostane nízke, ale fondy registrované na ostrovoch budú musieť vystúpiť z prítmia a odhaliť ľudí, ktorí za nimi stoja.

Kajmanské ostrovy sú územím s 56.000 obyvateľmi, ale stali sa šiestym najväčším svetovým finančným centrom.

Dôsledky pôsobenia daňových rajov na európsku ekonomiku si uvedomuje aj Európska komisia (EK). Úniky firiem do nich pripravujú štátne pokladnice spoločenstva ročne asi o bilión eur. Denník Financial Times nedávno informoval, že sa má sprísniť definícia daňových rajov a následne by malo dôjsť k vypovedaniu bilaterálnych dohôd s rajmi o zamedzení dvojitého zdanenia.

Diskusia o charakteristických črtách daňových rajov by nemala trvať dlho. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) ju už má. Podľa OECD daňovým rajom je územie, na ktorom sa vyberá takmer nulová daň. Výber je neprehľadný. To znamená, že vláda nevyžaduje informácie o účtovníctve. Daňový raj len slabo alebo vôbec nespolupracuje s vládami pri výmene finančných informácií. A napokon, platca dane nemusí byť v danej krajine väčšinu roka a nemusí v nej podnikať.

Medzi ďalšie svojou podstatou radikálne opatrenie by v EÚ mohol patriť zákon, ktorý zamedzí poukazovaniu vysokých poplatkov sesterským divíziám firiem v daňových rajoch. Spoločnosti využívajú transfery napríklad na vysoké platby za sporné služby, medzi ktoré patria správa počítačových systémov alebo poradenstvo.

Česká vláda sa už vlani opatreniami proti úniku ziskov do zahraničia zaoberala. Od začiatku tohto roka sa zvýšila takzvaná zrážková daň. Za nezdanený prevod peňazí, napríklad na účet na Seychelách, za ťažko preukázateľné služby sa platí namiesto predchádzajúcich 15 % daň 35 %. Ministerstvo financií očakáva, že vďaka opatreniu príde do štátneho rozpočtu ročne o 1 miliardu Kč (39,23 milióna eur) viac.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies