Čechom, ktorí bojovali proti IS, hrozí v Turecku až 15 rokov väzenia

NETKY.SK • 9 Február 2017, 19:48 • 2 min
Čechom, ktorí bojovali proti IS, hrozí v Turecku až 15 rokov väzenia

ANKARA - Prokuratúra v tureckom Širnaku oznámila, že pre zadržaných Čechov Markétu Všelichovú a Miroslava Farkaša bude požadovať trest v rozmedzí sedem a pol až 15 rokov väzenia na základe obvinení z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii. Napísal to dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Obvinenia, ktoré vzniesol prokurátor v stredu, prijal vrchný trestný súd v Širnaku. Česi pomáhali sýrskym kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré v boji proti skupine Islamský štát (IS) podporujú aj Američania. Ankara považuje YPG za teroristickú skupinu.

 

Dvojicu Čechov zadržali vlani 13. novembra pri pokuse prejsť irackú hranicu. Turecká polícia uviedla, že na pamäťových kartách mali "piesne a pochody ospevujúce teroristov z YPG a ich fotografie".

 

Žaloba podľa tureckého provládneho denníka Daily Sabah zdôrazňuje, že obaja zadržaní už skôr niekoľkokrát navštívili tábory "teroristov v Turecku". Zmieňuje sa tiež o tom, že obaja Česi obvinenia vznesené proti nim odmietli.

 

České ministerstvo zahraničných vecí nemá informácie, podľa ktorých by konanie oboch Čechov bolo podľa českého práva trestné, dodal server Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies