Čecha, ktorý sa chcel pridať k Islamskému štátu, odsúdili na 39 mesiacov

NETKY.SK • 24 Február 2017, 12:13 • 2 min
Čecha, ktorý sa chcel pridať k Islamskému štátu, odsúdili na 39 mesiacov

PRAHA - Na 39 mesiacov väzenia odsúdili dnes v Plzni mladíka, ktorý chcel odísť bojovať do Sýrie na strane takzvaného Islamského štátu (IS). Súd mu tiež nariadil ochrannú psychiatrickú liečbu.

slovakia

left justify in out

Podľa obžaloby 22-ročný Jan Silovský konvertoval na islam a následne sa v roku 2015 rozhodol vstúpiť ako bojovník do radov IS v Sýrii.

 

Dostal sa však len do Istanbulu, kde ho zadržali ešte počas kontroly na letisku. V jeho mobile sa totiž našli videá Islamského štátu. Následne bol deportovaný späť do ČR. Tam ho ako vôbec prvého Čecha súdili pre úmysel pridať sa k teroristickej organizácii IS.

 

Krajský súd v Plzni poslal Silovského na tri roky a tri mesiace do väznice s najmiernejším režimom. Zobral pritom do úvahy poľahčujúce okolnosti, medzi ktoré zahrnul psychické problémy obžalovaného, jeho priznanie i predchádzajúcu bezúhonnosť.

 

Obžaloba poukazovala na potenciálnu nebezpečnosť konania Silovského a požadovala udelenie štvorročného nepodmienečného trestu a ochrannú psychiatrickú liečbu.

 

Obhajca naopak žiadal stiahnutie obžaloby, pričom argumentoval tým, že jeho mandant trpiaci psychickými problémami sa činu dopustil v stave zníženej príčetnosti. Svoje konanie už medzitým oľutoval a zmenil postoje k IS. Sám obžalovaný tvrdil, že v Sýrii nechcel nikoho zabiť; túžil len po tom, aby bol sám zabitý a dostal sa do neba, podobne ako islamskí bojovníci.

 

Podľa znalcov trpí Silovský schizoidnou poruchou osobnosti. Pôvodne mu hrozilo 12-20 rokov väzenia alebo dokonca výnimočný trest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies