Čech za vraždu manžela milenky dostal 16 rokov väzenia

NETKY.SK • 9 Január 2019, 06:00 • 2 min
Čech za vraždu manžela milenky dostal 16 rokov väzenia

BRNO - Krajský súd v Brne v utorok poslal na 16 rokov do väzenia 37-ročného Martina Čiper, ktorý vlani v lete v Brne 20 ranami nožom dobodal manžela svojej milenky.

slovakia

left justify in out

Neuniesol, že s ním žena milenecký vzťah ukončila, hoci s ním bola tehotná. Napadnutý zomrel druhý deň v nemocnici. Čipera bol v minulosti trestaný hlavne za majetkovú činnosť. Rozhodnutie nie je právoplatné, obe strany si zobrali lehotu na rozmyslenie.

 

Súd uznal muža vinným z vraždy a z porušovania domovej slobody, pretože vtrhol do obydlia manželov. Za vraždu s rozmyslom a vykonanou brutálnym spôsobom mu hrozilo od 12 do 20 rokov väzenia. Trest v polovici sadzby navrhovala štátna zástupkyňa Zuzana Zámoravcová. Ako poľahčujúcu okolnosť uviedla priznanie, na druhej strane poukázala na predchádzajúce prehrešky obžalovaného a brutalitu útoku.

 

"Priznanie síce bolo, ale nebol schopný vyjadriť sa k bližšiemu popisu, takže to nemôže byť ako výrazná poľahčujúca okolnosť. Priťažujú mu dva činy a tiež to, že bol viackrát súdený," uviedol sudca Daniel Plšek. Podľa neho mal muž motiváciu k činu.

 

img

 

"Obeť pre neho predstavovala prekážku v budúcnosti, ktorú si obžalovaný vysníval," dodal Plšek. Prípad sa stal vlani začiatkom júla v ubytovni v Šámalova ulici v Brne. Čipera tam prišiel s nožom s čepeľou dlhou 12,5 centimetra. Vtrhol k manželom do izby a obeť zasypal ranami. Smrteľný bol zásah do srdca, muž mal ale okrem hrudníka rany aj na krku, rukách alebo nohách. Po čine Čipera ušiel, polícia ho vypátrala druhý deň u známeho. Informoval portál idnes.cz.

 

Útočil opitý

 

Čin spáchal, ako tvrdil, v opitosti, podľa znalcov mohol mať v tele jedno až necelé dve promile, čo ale nemalo výrazný vplyv na jeho rozlišovacie schopnosti. V čase činu netrpel žiadnou duševnou chorobou.

 

Vzťah so ženou udržiaval Čipera v čase, keď bol jej manžel vo väzení. V tej dobe s Čiperom otehotnela a on si myslel, že zostanú spolu a ona sa k manželovi nevráti kvôli jeho drogovej závislosti. Po návrate manžela z väzenia ale žena Čipera nechala a chcela žiť s manželom, čo milenec neuniesol.

 

K dobodaniu sa Čipera priznal, zabíjať vraj ale nechcel. Zo svedectva na súde však vyplynulo, že svojej milenke aj jej bratovi povedal, že ak obeť prežije, čin dokoná. Na súde muž prejavil ľútosť a uviedol, že tak nemal reagovať a nemal vziať život mladému človeku.

 

Čipera bol v minulosti 18-krát súdne trestaný, vo väčšine prípadov za majetkovú trestnú činnosť. Celkom 13 rokov prežil vo výkone trestu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona