Čech ukradol päť žemlí počas núdzového stavu. Ide za mreže!

NETKY.SK • 22 December 2021, 08:52 • 2 min
Čech ukradol päť žemlí počas núdzového stavu. Ide za mreže!

BRNO - Mestský súd v Brne znížil mužovi trest za krádež z pôvodných dvoch rokov väzenia na desať a pol mesiaca. Českej televízii to oznámila tlačová hovorkyňa daného súdu Petra Hovorková.

slovakia

left justify in out

Pôvodný trest totiž napadla ešte bývalá ministerka spravodlivosti Marie Benešová. Najvyšší súd v júni vyhovel jej sťažnosti a poslal prípad späť na mestský súd na opätovné prerokovanie. Štátna zástupkyňa aj inkriminovaný muž, Lukáš Kalina, sa vzdali možnosti odvolať sa, a tak s vyneseným verdiktom súhlasia„Obžalovaný bol uznaný vinným z  prečinu krádeže a bol mu uložený trest odňatia slobody v trvaní 10 mesiacov a 14 dní. Štátna zástupkyňa a obžalovaný sa po vyhlásení rozsudku vzdali odvolania sa a vyhlásili, že netrvajú na vyhotovení odôvodnenia,“ oznámila Hovorková.

 

img

Marie Benešová.

 

Kalina ukradol vlani v apríli v Brne päť pizzových žemlí za 63 korún. Proti 2-ročnému trestu sa odvolal a krajský súd mu ho právoplatne znížil na 1 a pol roka väzenia. Krádež sa stala v čase núdzového stavu, keď platia prísnejšie sadzby. Kalinu v minulosti súdili za podobné drobné prehrešky už 3-krát a v čase činu bol dokonca v podmienke. Podľa obhajcu mal hlad a konal z existenčných dôvodov.

 

Prečítajte si tiež: Polícia v ČR odložila prípad Andreja Babiša mladšieho na Krym

 

Najvyšší súd neskôr v iných konaniach dospel k záveru, že nie každú krádež v núdzovom stave musia postihovať prísnejšie. Pokiaľ nesúvisí s mimoriadnou situáciou, ako je to napríklad pri krádeži respirátorov alebo dezinfekčných prostriedkov, je možné ukladať bežné tresty. Práve preto bývalá ministerka spravodlivosti Benešová navrhla Najvyššiemu súdu, aby rozsudky oboch súdov zrušil a vec vrátil na nové prerokovanie mestskému súdu.

 

img

 

„Zmyslom a účelom ustanovenia zákonníka podľa môjho názoru nie je postihovať zvýšenou trestnou sadzbou všetky krádeže, ku ktorým dôjde v čase núdzového stavu, ale iba také krádeže, ktoré sa vyznačujú vyššou mierou spoločenskej škodlivosti s ohľadom na ich bližšiu súvislosť s núdzovým stavom,“ uviedla Benešová.

 

Kalina bol jedným z prvých, ktorému súdy uložili za drobnú krádež väzobný trest pre to, že ju spáchal v čase núdzového stavu. Jeho prípad nie je jediný, ktorý Najvyšší súd vrátil znova na prerokovanie. Vo viacerých kauzách sa pritom angažovala práve exministerka Benešová.

 

Možno vás zaujme: Odsúdenú exministerku vylúčili z parlamentu

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona