Čečenský prezident: Vodca islamistov Doku Umarov je mŕtvy

NETKY.SK • 17 Január 2014, 08:52 • 2 min
Čečenský prezident: Vodca islamistov Doku Umarov je mŕtvy

MOSKVA - Vodca islamských povstalcov na ruskom severnom Kaukaze Doku Umarov je mŕtvy, vyhlásil vo štvrtok čečenský prezident Ramzan Kadyrov s tým, že má o tom nové dôkazy. Zdroje z ruských tajných služieb túto informáciu zatiaľ nepotvrdili, uviedla dnes agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Oznámenie o smrti lídra samozvaného "Kaukazského emirátu" prišlo krátko pred otvorením zimných olympijských hier v juhoruskom Soči, ktoré Umarov v júli 2013 sľúbil prekaziť. Nie je to však prvýkrát, čo Kadyrov označil Umarova, ktorého Rusko aj Spojené štáty zaradili na zoznam teroristov, za mŕtveho.

"Podľa našich informácií je Umarov mŕtvy a pátrame po jeho tele," vyhlásil čečenský prezident. Jeho oznámenie odvysielala ruská televízna stanica NTV. Nie je však z neho jasné, za akých okolností líder militantov prišiel o život. Kadyrov neskôr na sociálnej sieti napísal, že nedávno odpočúvaná konverzácia medzi vyššie postavenými severokaukazskými militantmi obsahovala zmienku o Umarovovej smrti a nezhody o jeho nástupcovi.

Rusko je od dvoch decembrových samovražedných útokov vo Volgograde, pri ktorých zahynulo 34 ľudí a vyše 100 utrpelo zranenia, v stave zvýšenej pohotovosti. Volgograd je od Soči vzdialený okolo 630 kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies