Čečenca Hamzata S. Slovensko vyhostilo do Švédska

NETKY.SK • 6 December 2016, 10:01 • 2 min
Čečenca Hamzata S. Slovensko vyhostilo do Švédska

BRATISLAVA - Slovensko vyhostilo Čečenca Hamzata S., na ktorého Rusko vydalo medzinárodný zatykač pre podozrenie z terorizmu, do Švédska. Agentúre SITA to potvrdil hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

slovakia

left justify in out

Hamzat S. získal spolu so svojimi príbuznými vo Švédsku politický azyl. Konanie o vyhostení sa začalo po tom, čo Najvyšší súd SR začiatkom novembra rozhodol o neprípustnosti jeho vydania do Ruska.


Hamzata S. zadržali 15. januára 2015 na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom na slovensko-ukrajinských hraniciach, keď pri pasovej kontrole predložil svoj cestovný pas vystavený vo Švédskom kráľovstve. Na Slovensku tak skončil vo väzbe a čakal takmer dva roky na definitívne na rozhodnutie súdov o svojom osude. Rusko vydalo na Hamzat S. zatykač pre podozrenie z terorizmu v roku 2007. Rusi ho vinia z toho, že na základe príkazu vodcu čečenských rebelov Doku Umarova ako člen nelegálnej ozbrojenej skupiny spáchal v auguste 2004 v Groznom teroristický čin, kde sa spolu s ďalšími asi 40 ozbrojenými osobami snažil zmariť voľby čečenského prezidenta.

 

Hamzat obvinenia odmietal s tým, že všetko je vymyslené, lebo ruské úrady sa snažia cez príbuzných zistiť informáciu, kde je jeho brat Aslan, ktorý patril k čečenským rebelom a zastával vysokú pozíciu v bezpečnostných zložkách počas vlády prezidenta neuznanej Čečenskej republiky Ičkéria Aslana Maschadova.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies