ČEB požaduje od J&T Finance group desiatky miliónov eur

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 10:22 • 2 min
ČEB požaduje od J&T Finance group desiatky miliónov eur

PRAHA - Štátna Česká exportná banka (ČEB) požaduje od J&T Finance group desiatky miliónov eur. Dôvodom je jej garancia za časť úveru pre skrachovanú východoslovenskú spoločnosť Slovakia Steel Mills. Tej ČEB požičala celkovo 168 miliónov eur. Garancia J&T Finance group sa podľa informácií z finančných kruhov, ktoré získal pražský denník E15, pohybuje okolo úrovne 25 miliónov eur. Uviedol dnes E15 na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Uplatnenie garancie na začiatku roka potvrdila redakcii E15 hovorkyňa J&T Finance group Monika Veselá. Či peniaze banka vyplatila, ale nepovedala. ČEB sa k uplatneniu garancie nevyjadrila vôbec.

 

"Česká exportná banka vždy využíva všetky dohodnuté zabezpečovacie inštrumenty na dosiahnutie maximálnej vyťaženosti," vyhlásil riaditeľ odboru medzinárodných vzťahov a komunikácie Petr Križan.

 

ČEB však podľa dvoch nezávislých zdrojov nedostala z garancie zaplatenú celú sumu. "V tejto chvíli to nebudeme komentovať," vyhlásila Veselá. Križan sa potom ku vzťahu s J&T Finance group nechcel vyjadriť z dôvodu bankového tajomstva.

 

"J&T odmietla garanciu ako právne chybnú," povedal jeden zo zdrojov a dodal, že ČEB už poslala banke výzvu na preplatenie celej záruky.

 

Predstavitelia J&T Finance group už skôr kritizovali postup ČEB pri predaji pohľadávky voči Slovakia Steel Mills. Niekoľkokrát opakovaný tender na pohľadávku, ktorý trval vlani od mája do novembra, nakoniec skončil fiaskom. ČEB pohľadávku nepredala, hoci mala ponuku od skupiny Arca Pavla Krúpu, ktorá za ňu ponúkla 52 miliónov eur. Peniaze boli pritom zložené na viazanom účte. J&T Finance group dokonca podľa informácií E15 uvažovala, že sa bude pre zrušenie súťaže súdiť.

 

"Zmierovacia konanie považujeme za variant, ktorý je vždy pre všetky strany prospešnejší," hovorí teraz k možnému sporu s ČEB Veselá.

 

ČEB však podľa Križana stále rokuje o predaji pohľadávky so všetkými záujemcami. To však Krúpa popiera: "Vôbec s nami nerokujú, ignorujú nás."

 

V hre môžu byt aj predchádzajúci záujemcovia o pohľadávku - ukrajinská KVV Group a nemecká oceliareň Max Aicher.

 

Východoslovenská oceliareň, za ktorou stoja bývalí predstavitelia skupiny Istrokapitál - miliardári Branislav Prieložný a Mario Hoffmann, je od februára v konkurze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies