CDU posilnila vlastnú kancelárku, podporila kompromisný dokument

NETKY.SK • 14 December 2015, 19:10 • 2 min
CDU posilnila vlastnú kancelárku, podporila kompromisný dokument

KARLSRUHE - Kurz nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v utečeneckej politike dnes veľkou väčšinou hlasov podporili delegáti jej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) na zjazde v Karlsruhe.

slovakia

left justify in out

Za kompromisný návrh vyhlásenia, v ktorom sa hovorí aj o citeľnom znížení počtu migrantov, hlasovala veľká väčšina prítomných. Zdržalo sa ich iba niekoľko, proti boli dve osoby.

 

Delegáti takmer rovnako unisono odmietli návrh, ktorý presadzovali okrem iného znalci na otázky vnútornej politiky, aby už na štátnej hranici Nemecka dochádzalo k odmietaniu utečencov z tzv. bezpečných krajín.

 

Pre líderku CDU, ktorá chce kandidovať na post kancelárky aj v ďalších voľbách, je výsledok hlasovania veľmi žiaduci. Predchádzalo mu totiž niekoľko týždňov trvajúce vnútrostranícke hľadanie kompromisu v utečeneckej otázke, ktorá bola dlhší čas jablkom sváru aj vnútri vládnej strany.

 

CDU dnes podporila Angelu Merkelovú a jej líniu v danej otázke bez stanovenia hornej hranice počtu utečencov, a to iba krátko po tom, čo predsedníčka strany v prejave, v ktorom nechýbala vášeň za vec, apelovala na členskú základňu, aby našla viac odvahy a sebavedomia pri riešení tejto veľkej výzvy, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Karslruhské vyhlásenie o terorizme, bezpečnosti, utečencoch a integrácii, ktoré sa zrodilo v predvečer zjazdu a v ktorom sa poukazuje nielen na citeľnú redukciu prisťahovalectva, ale aj na možné preťaženie spolkovej krajiny, sa napokon ukázalo tým správnym kompromisom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies