CDU podporí prezidentskú kandidatúru Franka-Waltera Steinmeiera

NETKY.SK • 14 November 2016, 10:46 • 2 min
CDU podporí prezidentskú kandidatúru Franka-Waltera Steinmeiera

BERLÍN - Kresťanskí demokrati nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa rozhodli, že podporia prezidentskú kandidatúru súčasného sociálnodemokratického ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera. S odvolaním sa na zdroje z nemeckej vlády o tom dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Päťročný mandát súčasného spolkového prezidenta Joachima Gaucka vyprší v marci budúceho roku. Tento 76-ročný politik už pred niekoľkými mesiacmi oznámil, že opäť kandidovať nemieni s ohľadom na svoj pokročilý vek. Zatiaľ nie je jasné, kto ho v úrade nahradí.

 

Vicekancelár a predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Sigmar Gabriel, navrhol svojim koaličným partnerom, aby podporili prezidentskú kandidatúru Franka-Waltera Steinmeiera.

 

Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) s tým podľa agentúry DPA súhlasila, a to po náročných rokovaniach s SPD, ktoré prebehli v nedeľu v Merkelovej úrade v Berlíne. Sesterská strana CDU, bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU), už predtým pripustila, že by Steinmeiera mohla podporiť, avšak zatiaľ sa nerozhodla, či tak urobí. Stále preto nie je jasné, či súčasná veľká koalícia CDU-CSU-SPD postaví spoločného prezidentského kandidáta.

 

Voľba nástupcu Joachima Gaucka je naplánovaná na 12. februára 2017. O prezidentovi rozhodnú delegáti osobitného volebného zhromaždenia zloženého z členov Bundestagu a zástupcov všetkých 16 spolkových krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona