CDU odmieta kritiku nemeckej ekonomiky zo strany USA

NETKY.SK • 1 November 2013, 13:15 • 2 min
CDU odmieta kritiku nemeckej ekonomiky zo strany USA

BERLÍN - Predstavitelia USA vyčítajú Nemecku hospodársky model, ktorý je podľa nich až príliš závislý na exporte. Predstavitelia Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) túto kritiku odmietajú s tým, že Nemecko vždy bolo silným exportérom.

slovakia

left justify in out

Kresťanskodemokratická únia (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej odmieta kritiku ministerstva financií USA, ktorého predstavitelia Nemecku vyčítajú, že sa príliš spolieha na export. Zároveň by sa podľa nich mala nemecká ekonomika viac sústrediť na podporu domáceho dopytu. S názorom USA súhlasí Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá sa pravdepodobne stane koaličným partnerom CDU. 

"Vždy sme boli krajina so silným exportom a sme na to hrdí," povedala Ilse Aignerová, hlavná vyjednávačka CDU pri koaličných rokovaniach o hospodárskych otázkach. Jej partner z SPD Hubertus Heil však uviedol, že Nemecko si musí uvedomiť svoju "povinnosť" posilniť domáci dopyt. To podľa neho znamená, že Nemecko musí podporiť rast miezd, ako aj investícií.

Predstavitelia USA vyčítajú Nemecku hospodársky model, ktorý je podľa nich až príliš závislý na exporte. Podľa amerického ministerstva financií obrovský prebytok obchodnej bilancie Nemecka brzdí svetovú ekonomiku. Ministerstvo financií USA vo svojom stanovisku uviedlo, že krajiny eurozóny, ktoré sa spoliehajú na export, obzvlášť Nemecko, by sa mali viac sústrediť na podporu domáceho hospodárskeho rastu, aby sa európska ekonomika stala stabilnejšou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies