CDCP sa stane súčasťou kapitálového trhu EÚ

NETKY.SK • 26 Január 2017, 15:43 • 2 min
CDCP sa stane súčasťou kapitálového trhu EÚ

BRATISLAVA - Centrálny depozitár cenných papierov SR (CDCP) bude fungovať na spoločnej technologickej platforme európskych depozitárov.

slovakia

left justify in out

Tým sa spolu so slovenským kapitálovým trhom stane súčasťou spoločného kapitálového trhu Európskej únie. CDCP svojich klientov upozorňuje, že v súvislosti s migráciou na túto platformu bude mať skrátené prevádzkové hodiny.

 

Technologická platforma európskych depozitárov (T2S) je riešenie vyvinuté eurosystémom, ktoré má umožniť vyrovnanie transakcií s cennými papiermi v mene euro a v iných peňažných menách akceptovaných Európskou centrálnou bankou. Tým sa majú zjednodušiť najmä cezhraničné prevody cenných papierov. Migrácia centrálnych depozitárov do T2S prebieha v piatich migračných vlnách, pričom CDCP je zaradený do 4. migračnej vlny. Na tento krok sa pripravoval už niekoľko rokov.

 

Prvým dňom prevádzky CDCP na platforme T2S bude pondelok 6. februára 2017. Samotný proces migrácie sa začne už v piatok a potrvá celý víkend. V súvislosti s týmto krokom budú 3. februára skrátené prevádzkové hodiny systému vyrovnania a prevádzkový deň CDCP SR úplne uzavretý od 14.00 h. Poskytovanie služieb právnickým osobám na expozitúre CDCP bude v tento deň ukončené už o 13.00 h.

 

"K rozhodnutiu upraviť v prvý deň migrácie prevádzkové hodiny sme pristúpili na základe skúseností z testov migrácie a časovej náročnosti jednotlivých migračných krokov, ktoré viedli k záveru, že je potrebné vytvoriť časový priestor pre prípravu migračných súborov," vysvetlil v správe pre médiá riaditeľ Úseku prevádzky v CDCP Peter Nagy.

Ako uviedol ďalej depozitár, skrátenie prevádzkového dňa je dôležité najmä pre vyrovnanie zabezpečovacích operácií zahraničných bánk, kde sa ako zábezpeka používajú slovenské cenné papiere.

 

"Obmedzenie prevádzky CDCP SR dňa 3. februára 2017 môže významne ovplyvniť priebeh obchodov, preto chceme našim klientom pripomenúť, aby pri plánovaní svojich aktivít túto skutočnosť zohľadnili," upozornil Nagy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies