Cazeneuve: Útok v centre Paríža nezabráni konaniu prezidentských volieb

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 14:00 • 2 min
Cazeneuve: Útok v centre Paríža nezabráni konaniu prezidentských volieb

PARÍŽ - Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve dnes vyhlásil, že štvrtkový útok na policajtov v centre Paríža nezabráni konaniu prezidentských volieb vo Francúzsku. Ich prvé kolo sa uskutoční túto nedeľu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po mimoriadnom zasadnutí rady obrany štátu, ktoré zvolal prezident Francois Hollande do Elyzejského paláca na dnešné ráno, však Cazeneuve priznal, že riziko teroristického útoku vo Francúzsku je momentálne neobyčajne vysoké.

 

Účastníci dnešnej schôdzky podľa premiéra analyzovali bezpečnostné opatrenia uplatňované krátko pred prezidentskými voľbami. Vyčlenených bolo viac ako 50.000 príslušníkov polície a žandarmérie, ďalších 7000 policajtov bude hliadkovať v uliciach miest v rámci bezpečnostnej operácie Sentinelle. V pohotovosti sú aj elitné jednotky bezpečnostných zložiek. "Mobilizovaná" je aj vláda.

 

Premiér apeloval na obyvateľov Francúzska, aby "sa nepoddávali strachu, vyhrážkam a manipuláciám, ktoré prospievajú len nepriateľovi". Poukázal na účinnú prácu bezpečnostných zložiek, ktoré pred niekoľkými dňami odhalili prípravu atentátu a v Marseille zadržali podozrivé osoby.

 

Cazeneuve vyhlásil, že celej Európe hrozí bezprecedentné teroristické nebezpečenstvo, pretože "je stelesnením ideálov hodnôt a mieru". Zdôraznil tiež, že najvyššiu úroveň mieru bezpečnosti možno dosiahnuť len spoločným úsilím všetkých krajín.

 

Pri prestrelke v centre Paríža prišiel o život jeden policajt, ďalší dvaja utrpeli zranenia. Útočník, ktorého tajné služby sledovali kvôli svojej radikalizácii, bol usmrtený. K útoku sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Francúzsky prezident Francois Hollande informoval, že vyšetrovatelia pracujú aj s hypotézou, že šlo o teroristický čin.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona