Cazeneuve: Hrozba extrémistických útokov vo Francúzsku aj v celom západnom svete je vysoká

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 10:10 • 2 min
Cazeneuve: Hrozba extrémistických útokov vo Francúzsku aj v celom západnom svete je vysoká

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve odsúdil dnes útok na policajného dôstojníka, ktorý sa odohral v pondelok večer v oblasti Paríža, a označil ho za "podlý teroristický čin".

slovakia

left justify in out

Minister dnes počas výjazdu na miesto činu v departemente Yvelines potvrdil niekoľko mesiacov trvajúcu "totálnu mobilizáciu vlády" proti zvýšenej hrozbe útokov v krajine. Spresnil, že od začiatku roku 2016 bolo vo Francúzsku zadržaných viac ako sto podozrivých "predstavujúcich hrozbu pre Francúzov".

 

Podľa Cazeneuva hrozba extrémistických útokov je naďalej veľká vo Francúzsku, v Európe a - ako vyplýva z udalostí spred 48 hodín v USA - aj v celom západnom svete.

 

Cazeneuve dnes absolvoval schôdzku s prezidentom Francoisom Hollandom, ktorý uviedol, že nemá pochybnosti o tom, že pondelkový útok bol teroristickým činom.

 

Minister vnútra sa dnes bližšie nevyjadril k okolnostiam útoku, ktorého obeťou bola okrem policajného dôstojníka aj jeho družka. Ich trojročný syn vyviazol z útoku bez zranení, ale je v hlbokom šoku. Páchateľ útoku, identifikovaný neskôr ako 25-ročný francúzsky občan Larossi Abballa, prišiel o život pri špeciálnej operácii elitnej policajnej jednotky RAID.

 

Prípadu sa ujalo oddelenie parížskej prokuratúry pre boj proti terorizmu.

 

Francúzske médiá informovali, že tlačová agentúra Amak, blízka tzv. Islamskému štátu (IS), s odvolaním sa na nemenovaný "zdroj" zverejnila správu, že muž bol bojovníkom tejto extrémistickej džihádistickej skupiny. Samotný IS sa však k činu zatiaľ oficiálne neprihlásil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona