Cavendish sa dočkal aj olympijskej slávy: Som šťastný

NETKY.SK • 16 August 2016, 08:12 • 2 min
Cavendish sa dočkal aj olympijskej slávy: Som šťastný

RIO DE JANEIRO - Konečne ju má. Vyhral 30 etáp na Tour de France, titul majstra sveta a tucty veľkých pretekov, takže sa stal jedným z najúspešnejších britských cyklistov. Olympijská medaila ale až do pondelka Markovi Cavendishovi chýbala. Toto tvrdenie už neplatí po pondelňajšom omniu na OH v Rio de Janeiro, kde 31-ročný špurtér získal striebro.

slovakia

left justify in out

Zlato získal taliansky dráhový cyklista Elia Viviani, keď v atraktívnom finále zdolal v cieľovom kole strieborného Cavendisha aj bronzového Dána Lasseho Normana Hansena, obhajcu z Londýna. Viviani si na trati vyjazdil spomedzi všetkých finalistov najviac bodov (207) a Cavendisha, ktorý si ziskom olympijskej medaily splnil veľký sen, zdolal v konečnom hodnotení o trinásť. Populárny Brit dosiahol na premiérový olympijský kov, nie však v cestnej cyklistike, v ktorej patrí k veľkým špurtérskym konkurentom Slováka Petra Sagana. V pondelok sa držal na medailových pozíciách aj po čiastkových bodovacích disciplínach, no v záverečnom kole sa nechytil na Vivianiho nástup a cieľovú čiaru preťal na striebornej pozícii.

 

"Som šťastný. Nemohol som urobiť viac. Možno v iný deň by som bol ku zlatu bližšie, ale musím byť šťastný. Áno, vždy je to trochu smutné, ak nevyhráte zlato. Ale urobil som, čo sa dalo. Aj moji súperi odovzdali úplne všetko, takže je to ako má byť," citovala agentúra AP Cavendisha. Ten odstúpil z tohtoročnej TdF počas druhého voľného dňa pred kopcovitými etapami, aby šetril sily na OH. A oplatilo sa.

 

Finálové preteky nepríjemne poznačila nehoda juhokórejského cyklistu Park Sang-hoona, v ktorej mal prsty aj Cavendish. Park sa tesne pred zrážkou nachádzal na vnútornej strane záverečnej zákruty bodovacej časti disciplíny, Brit mu však vbehol do dráhy a "postaral sa" o nepríjemný pád. Súťažné preteky boli na chvíľu neutralizované, keďže záchranári ošetrovali Parka tesne vedľa dráhy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona