Castro zakončil komunistický kongres obhajobou systému jednej strany

NETKY.SK • 30 Január 2012, 08:03 • 2 min
Castro zakončil komunistický kongres obhajobou systému jednej strany

Castro zakončil komunistický kongres obhajobou systému jednej strany - Politika Kubánsky prezident Raúl Castro zakončil dnes celoštátnu konferenciu razantným apelom na boj proti korupcii, ktorá podľa neho ohrozuje revolúciu viac než Spojené štáty. Súčasne

slovakia

left justify in out

img

Kubánsky prezident Raúl Castro zakončil dnes celoštátnu konferenciu razantným apelom na boj proti korupcii, ktorá podľa neho ohrozuje revolúciu viac než Spojené štáty. 

      Súčasne odmietol výzvy na zmenu politického a sociálneho systému, riadeného už vyše polstoročia jedinou štátostranou. Viaceré strany podľa neho nemožno povoliť v situácii, keď sa krajina nachádza v obkľúčení nepriateľov. 
      "Zrieknuť sa princípu jednej strany by sa rovnalo legalizácii strany alebo strán imperializmu na našom území," vyhlásil 80-ročný Castro v záverečnom prejave k 811 delegátom Komunistickej strany Kuby (PCC), ktorí sa v sobotu zišli na celoštátnej konferencii.
      Kubánsky líder potvrdil svoje odhodlanie presadiť obmedzenie dĺžky mandátu straníckych a štátnych lídrov na maximálne dve päťročné funkčné obdobia. Zdôraznil však, že najskôr je potrebné prijať príslušný dodatok k ústave a začať tento princíp uplatňovať v praxi. 
      Celý kongres sa niesol v duchu hesla: "Urobme nevyhnutné zmeny, avšak bez najmenších ústupkov nepriateľovi," ako dnes znel titulok v oficiálnych novinách mladých komunistov Juventud Rebelde.  
      Pred začiatkom kongresu komunistických lídrov sa očakávalo, že delegáti prediskutujú návrhy na modernizáciu strany v období opatrných ekonomických reforiem, ktorá by mohla otvoriť cestu ku generačnej výmene starnúcich vedúcich kádrov. Prezident Castro má 80 a jeho dvaja viceprezidenti 81 a 71 rokov.
      Raúl Castro oficiálne nahradil svojho o päť rokov staršieho brata Fidela v roku 2008, pričom otvoril cestu k postupným reformám oslabenej štátom riadenej kubánskej ekonomiky. Kubánski disidenti aj tamojšia katolícka cirkev však požadujú, aby súčasne s ekonomickými zmenami postupovalo aj uvoľňovanie autoritatívneho politického systému.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies