Castro varoval USA, aby sa nemiešali do vnútorných záležitostí Kuby

NETKY.SK • 29 Január 2015, 08:37 • 2 min
Castro varoval USA, aby sa nemiešali do vnútorných záležitostí Kuby

SAN JOSÉ - Kuba nebude pri rokovaniach so Spojenými štátmi akceptovať žiadne zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí. Vyhlásil to v stredu kubánsky prezident Raúl Castro a varoval, že miešaním sa do interných záležitostí jeho krajiny sa stane rozmrazovanie vzájomných diplomatických vzťahov bezvýznamné, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Castro vyzval Obamu, aby využil výkonné právomoci na zmiernenie dlhoročného ekonomického embarga. Americký líder by podľa neho mohol rozšíriť opatrenia na zmiernenie embarga, ako napríklad v prípade telekomunikačného vybavenia, aj na zvyšok ekonomiky štátu.
      

Raúl Castro okrem stiahnutia ekonomického embarga tiež žiada, aby Spojené štáty vrátili Havane vojenskú základňu Guantánamo, ktorú Američania v súčasnosti využívajú ako väznicu. "Všetko nasvedčuje tomu, že cieľom je podnecovať umelú politickú opozíciu prostredníctvom ekonomických, politických a komunikačných prostriedkov," povedal Castro na summite v Kostarike.
      

Pokiaľ sa tieto problémy nevyriešia, bude podľa neho diplomatické zbližovanie medzi Kubou a USA bezvýznamné. Americká delegácia vrcholných diplomatov rokovala minulý týždeň v Havane o obnovení vzájomných vzťahov medzi USA a Kubou na základe nedávneho prísľubu prezidenta Baracka Obamu o zmiernení obchodného a cestovného embarga.
      

Pre úplnú normalizáciu vzťahov medzi Washingtonom a Havanou potrebuje Obama podporu Kongresu kontrolovaného republikánmi. Tí však takúto dohodu odmietajú, pokiaľ bude na Kube stále vládnuť jedna politická strana a tamojší režim neprestane s potláčaním disentu a kontrolou médií.
      

Diplomatické vzťahy medzi Spojenými štátmi a Kubou sú zmrazené od roku 1961. Ich obnovu ohlásili 17. decembra 2014 prezidenti oboch dotknutých krajín Barack Obama a Raúl Castro.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies