Castro s Obamom spolu telefonovali pred stretnutím v Paname

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 20:49 • 2 min
Castro s Obamom spolu telefonovali pred stretnutím v Paname

PANAMA - Kubánsky prezident Raúl Castro a jeho americký náprotivok Barack Obama sa pred očakávaným piatkovým stretnutím na summite v Paname spolu rozprávali prostredníctvom telefónu, čo predstavuje len druhý takýto prípad za posledných viac ako 50 rokov.

slovakia

left justify in out

O telefonáte informoval námestník riaditeľa kubánskej Národnej informačnej agentúry Jorge Leganoa ako aj Biely dom, podľa ktorého sa uskutočnil ešte v stredu, teda pred odchodom Obamu z Washingtonu na turné po Latinskej Amerike a Karibiku. Obaja lídri vo štvrtok pricestovali do hlavného mesta Panamy, kde sa majú zúčastniť na summite 35-člennej Organizácie amerických štátov (OAŠ). Prvý telefonát medzi prezidentmi Kuby a USA za posledné polstoročie sa uskutočnil v decembri, len krátko pred tým, ako oznámili zámer obnoviť diplomatické vzťahy medzi krajinami.

 

Hoci v Paname nie je na programe formálne rokovanie medzi Castrom a Obamom, očakáva sa, že summit využijú na vzájomný kontakt. V dejisku summitu sa už stretli za zatvorenými dverami kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez a jeho americký náprotivok John Kerry, pričom Washington rokovanie opísal ako zdĺhavé a produktívne. Historické stretnutie prezidentov má otvoriť novú kapitolu v kubánsko-amerických vzťahoch. Krajiny prerušili vzájomné kontakty na prelome 50. a 60. rokov 20. storočia, keď revolúcia vedená Fidelom Castrom, bratom terajšieho kubánskeho prezidenta Raúla Castra, na druhý pokus zosadila Američanmi podporovanú vojenskú vládu autoritatívneho lídra Fulgencia Batistu. Lídri Kuby a USA sa naposledy stretli tvárou v tvár v roku 1956.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona