Castor&Pollux spúšťa závod na unikátne recyklovanie plastov

NETKY.SK • 18 Október 2010, 12:05 • 2 min
Castor&Pollux spúšťa závod na unikátne recyklovanie plastov

Castor&Pollux spúšťa závod na unikátne recyklovanie plastov

slovakia

left justify in out

Závod na spracovanie plastov s unikátnou recyklačnou technológiou spúšťa v týchto dňoch v Lieskovci pri Zvolene do skúšobnej prevádzky spoločnosť Castor & Pollux. Hodnota investície je 13,3 milióna eur a sumou 3,32 milióna eur na ňu prispel aj Recyklačný fond.
"Výnimočnosť technológie spočíva v spracovaní znečistených, zmesových a inak problémových druhov plastových odpadov, pochádzajúcich zo starých automobilov, ale aj skládok komunálnych odpadov, chemickou cestou," uviedla pre TASR na dnešnej tlačovej konferencii vo Zvolene podpredsedníčka predstavenstva Castor & Pollux Jarmila Grujbárová.
Takto sa získajú kvalitné druhotné suroviny a súčasne vzniknutá plynná fáza poslúži na ohrev reaktora. Výsledné produkty sa môžu ďalej spracovávať v rafinériách alebo využiť ako komponenty v palivách, či opäť ako surovina na výrobu plastov. "Na plnú kapacitu by sa prevádzka mala dostať niekedy v apríli 2011 a k súčasným 20 zamestnancom by malo pribudnúť ďalších šesť," pripomenula Grujbárová.
Technológia dokáže spracovať zhruba 1000 ton plastových odpadov mesačne a výstupom je 500 až 700 ton vysokokalorických ropných produktov použiteľných ako prísady do palív, pohonných látok, alebo na výrobu elektrickej energie.
Technológia, ktorá začala pracovať ako zatiaľ jediná na Slovensku, je chránená medzinárodnými patentmi. Projekt je ekonomicky sebestačný a environmentálne prijateľne zneškodňuje aj také druhy plastového odpadu, s ktorými boli doteraz problémy. Jeho návratnosť by podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa spoločnosti Jána Badžgoňa nemala byť viac ako šesť rokov.
Na Slovensku sa ročne vyprodukuje asi 1 milión ton odpadov. Z toho je asi 110.000 ton plastov. Podľa Správy o stave životného prostredia SR za rok 2008 bolo z vtedajšieho množstva 81.415 ton vyprodukovaných plastov zhodnotených necelých 44 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies