Často môže za našu únavu: Koľko dôležitého vitamínu B12 potrebujeme?

NETKY.SK • 3 September 2020, 14:46 • 2 min
Často môže za našu únavu: Koľko dôležitého vitamínu B12 potrebujeme?

Vitamín B12 je považovaný za ochrancu našich nervov a krvných buniek. Zároveň pomáha vytvárať DNA, genetický materiál vo všetkých bunkách a pomáha predchádzať tzv. megaloblastickej anémii, ktorá ľudí oslabuje a spôsobuje u nich veľkú únavu. Najnovšie bol tento vitamín spomínaný aj v súvislosti so zmiernením príznakov Covidu-19.

slovakia

left justify in out

Vitamín B12 je nevyhnutný pre správne neurologické a metabolické fungovanie vrátane transportu kyslíka v tele.

 

Zároveň je neoddeliteľnou súčasťou syntézy DNA a tiež pomáha vyrábať myelín, ochrannú vrstvu pokrývajúcu nervové bunky.

 

Náš organizmus sa teda bez vitamínu B12 nezaobíde, a keďže si ho sám nedokáže vytvoriť, je potrebné ho získať stravou.

 

Aké potraviny obsahujú najviac vitamínu B12?
+ droždie
+ vajcia
+ syr
+ mlieko
+ jogurt
+ obohatené rastlinné mlieka
+ obohatené raňajkové cereálie
+ hovädzia pečeň a kuracie mäso
+ ryby, vrátane konzerv tuniaka, lososa či pstruha dúhového

 

img


Kto je náchylný k nedostatku vitamínu B12?
Denná odporúčaná dávka vitamínu B12 je u dospelých 2,4 mikrogramov. Hoci sa jedná o veľmi malé množstvo, napríklad vegetariáni a vegáni môžu mať aj tak problém ho do tela dostávať v dostatočnom množstve. Odborníci im preto odporúčajú užívať doplnky stravy.

 

Problémy s dostatočnou absorpciou vitamínu B12 môžu mať aj ľudia s celiakiou (neznášanlivosť lepku) či Crohnovou chorobou. Tento vitamín sa totiž vstrebáva v tenkom čreve a práve tieto choroby môžu spôsobiť, že sa cez dostatočné množstvo vitamínu v strave vstrebe do organizmu oveľa menšie množstvo.

 

Rovnaké ťažkosti môžu spôsobiť aj rôzne chirurgické zákroky žalúdka a tenkého čreva. Aby sa vitamín B12 dobre vstrebal, je k tomu ešte potrebný proteín, ktorý sa vyrába v žalúdku, teda po niektorých zákrokoch dostatok proteínu môže chýbať.

 

S nedostatočným vstrebávaním vitamínu B12 sa ale môžu stretnúť aj ľudia s niektorými autoimunitnými ochoreniami, vrátane cukrovky I. typu, či ľudia trpiaci na reflux.

 

K nedostatku B12 sú náchylní aj starí ľudia, pretože sa im už nevytvára toľko žalúdočnej kyseliny.

 

Príznaky nedostatku vitamínu B12
+ únava
+ anémia
+ dýchavičnosť
+ závraty
+ bledá alebo žltkastá koža
+ depresie
+ bolestivosť úst a jazyka
+ nepravidelný srdcový tep
+ strata váhy
+ ťažkosti s udržaním rovnováhy
+ neurologické problémy, ako je brnenie rúk a nôh
+ svalová slabosť
+ zmeny osobnosti
+ nestabilné pohyby
+ duševný zmätok či zábudlivosť


Čo robiť pri nedostatku vitamínu
V prvom rade je potrebné zájsť k lekárovi a nechať si urobiť krvné testy, ktoré potvrdia, že máte v tele nedostatok tohto vitamínu. Niekedy sú ale potrebné aj ďalšie vyšetrenia, pretože niektorí ľudia kvôli zlej absorpcii tohto vitamínu potrebujú do tela dostať oveľa viac, než je odporúčané množstvo.

 

Dospelí, ktorí preferujú rastlinnú stravu, by mali denne do tela dostať aspoň 50 mikrogramov B12 alebo 2000 mikrogramov týždenne, podobné odporúčanie platí aj pre tehotné a dojčiace ženy.

 

Ľudia by sa nemali báť, že sa daným vitamínom predávkujú. B12 je rozpustný vo vode a telo teda vylúči všetko, čo nepotrebuje.

 

Ak sa ale chystáte brať doplnky stravy s týmto vitamínom, radšej všetko konzultujte so svojím lekárom, zvlášť ak užívate pravidelne nejaké ďalšie lieky či doplnky stravy.

 

Vitamín B12 a koronavírus
Nedávna štúdia, ktorá bola vykonaná v ázijskom Singapure, zistila, že vitamín B12 môže s pomocou ďalších látok zmierniť príznaky ochorenia Covid-19.

 

 

Keď lekári chorým podali 500 mikrogramov vitamínu B12, 1000 IU vitamínu D a horčík, došlo k zlepšeniu zdravotného stavu ľudí s ťažkou formou ochorenia. Znížila sa u nich potreba kyslíka a ďalšej podpory intenzívnej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona