Časti bomby použitej proti Izraelčanom priviezli z Poľska

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 16:11 • 2 min
Časti bomby použitej proti Izraelčanom priviezli z Poľska

SOFIA - Rozbušku a diaľkové ovládanie bomby použitej pri minuloročnom útoku na izraelských turistov v Bulharsku páchatelia do krajiny prepašovali z Poľska. S odvolaním sa na vyšetrovateľov o tom v pondelok informoval bulharský denník Trud.

slovakia

left justify in out

Samovražedný útočník, ktorého totožnosť je stále neznáma, podľa neho časti zariadenia prepašoval spolu s dvoma komplicmi 28. júna 2012 vlakom z Varšavy.

Verejnosť sa tak dozvedela ďalšiu podrobnosť z vyšetrovania udalosti v čiernomorskom letovisku Burgas, pri ktorej 18. júla 2012 zahynulo sedem ľudí vrátane piatich Izraelčanov a jedného Bulhara. Denník 24 Časa ešte v piatok uviedol, že dvojici spolupáchateľov pochádzajúcich z Libanonu tamojšie militantné hnutie Hizballáh vyplatilo takmer 100-tisíc dolárov (75-tisíc eur) určených na uskutočnenie útoku. Bulharské ministerstvo vnútra mužov minulý týždeň identifikovalo ako 32-ročného Austrálčana libanonského pôvodu Meliada Faraha a 25-ročného Hassana El Hajja Hassana s kanadským občianstvom. Podľa pondelňajšieho článku bol práve Farah tým, kto bombu priamo v Bulharsku poskladal.

Výbuch v autobuse na burgaskom letisku bol najkrvavejším útokom proti Izraelčanom v zahraničí od roku 2004 a zároveň prvým svojho druhu v Európskej únii. Tá v piatok zaradila Hizballáh na zoznam teroristických organizácii, čím nasledovala príklad Spojených štátov a Izraela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies