Časté zrážky zapríčinili v januári kolísanie hladín väčšiny tokov

NETKY.SK • 18 Február 2023, 14:00 • 2 min
Časté zrážky zapríčinili v januári kolísanie hladín väčšiny tokov

BRATISLAVA - Časté zrážky a relatívne teplé počasie zapríčinili v januári kolísanie hladín väčších tokov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to uviedol na svojom webe v rámci hydrologického hodnotenia prvého mesiaca roka 2023.

slovakia

left justify in out

Priebeh januára označil SHMÚ z hľadiska hydrologickej situácie vo väčšine povodí Slovenska za neštandardný. "Teplotne nepriaznivá situácia pre zimný mesiac spôsobila, že aj keď sa snehové zrážky vyskytli hlavne vo vyšších polohách v severných oblastiach, došlo k ich následnému topeniu," priblížil. Zrážky vyskytujúce sa aj v tekutej forme prispeli podľa SHMÚ jednak k zvýšenej vodnosti povrchových vôd na celom území Slovenska, zároveň boli schopné doplniť aj zásoby podzemnej vody. Vo všetkých povodiach prevládala nadpriemerná a mierne nadpriemerná hladina a výdatnosť prameňov. "Z dôvodu postupného nasýtenia niektorých povodí boli v priebehu mesiaca pozorované na viacerých monitorovaných vodných tokoch výrazné vzostupy hladín, lokálne aj s dosiahnutím stupňov povodňovej aktivity," dodal SHMÚ. Na základe priemerných mesačných prietokov hodnotí ústav mesiac január ako nadnormálny až výrazne nadnormálny mesiac. Z hľadiska podzemnej vody ako nadpriemerný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies