LONDÝN – Milovníci pikantných jedál sa môžu podľa tohto výskumu tešiť na dlhý život.
Podľa novej Štúdie z Číny si ľudia, ktorí konzumujú veľa štipľavého jedla, predlžujú život. Konzumovanie pikantných jedál 3-7 dní v týždni znižuje riziko úmrtia o 14%.
Výskumníci prešli jedálničky asi pol milióna ľudí vo veku medzi 35 a 79 rokov za posledných sedem rokov. Čerstvé čili papričky majú viac zdravotných benefitov ako sušené, alebo práškové čili. Tí ktorí konzumujé čerstvé čili si znižujú riziko výskytu rakoviny, diabetu a srdcovo cievnych chorôb.
Profesor aplikovanej štatistiky na Open University v Británii však varuje ľudí, aby sa príliš neradovali: „Možno je to spôsob ako sú štipľavé veci v Číne pripravované, alebo tým čo pijú so štipľavými jedlami. Číňania sa od Európanov odlišujú vo viacerých smeroch, a preto táto štúdia nemusí platiť pre nás Európanov.“