Časť vkladov v Bank of Cyprus sa zmení na akcie

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 14:15 • 2 min
Časť vkladov v Bank of Cyprus sa zmení na akcie

NIKÓZIA - Časť vkladov v cyperskej Bank of Cyprus sa zmení na akcie, čo pomôže tejto problémovej banke rekapitalizovať sa. Opatrenie sa dotkne 47,5 % vkladov presahujúcich 100 tis. eur.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informovala cyperská centrálna banka. Opatrenie je súčasťou medzinárodnej finančnej pomoci pre Cyprus. Zo stanoviska centrálnej banky v krajine ďalej vyplýva, že úrady odblokujú 12 % zo zvyšných prostriedkov, ku ktorým nemali sporitelia prístup. Centrálna banka oznámila toto rozhodnutie na spoločnej tlačovej konferencii s predstaviteľmi ministerstva financií.

Sporitelia a spoločnosti pokračovali v júni vo vyberaní vkladov z bánk na Cypre, kde boli majitelia veľkých účtov v dvoch najväčších tamojších bankách prinútení prispieť k medzinárodnej pomoci. Z údajov, ktoré zverejnila Európska centrálna banka (ECB), vyplýva, že objem súkromných vkladov v cyperských bankách sa znížil v júni o 7,6 % na 37,6 mld. eur po poklese o zhruba 2 % v máji. 

Cyprus získal v marci od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu úverový program v objeme 10 mld. eur. Krajina požiadala o zahraničnú finančnú pomoc ako piaty členský štát eurozóny. Výmenou za poskytnutie záchranného úveru musí vláda v Nikózii ozdraviť svoj prebujnený finančný sektor a zatvoriť druhú najväčšiu banku v krajine. Cyperská ekonomika sa tento rok podľa odhadov zmenší o 8,7 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona