Časť vedenia FN je proti disciplinárnemu konaniu voči Le Penovi

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 10:39 • 2 min
Časť vedenia FN je proti disciplinárnemu konaniu voči Le Penovi

PARÍŽ - Vnučka zakladateľa francúzskeho Národného frontu (FN) Marion Maréchalová-Le Penová bude na prvom mieste kandidátskej listiny pre regionálne voľby v kraji Provence-Alpes-Côte D'Azur (PACA), ktoré sa uskutočnia v decembri tohto roku.

slovakia

left justify in out

Maréchalová-Le Penová obsadila prvé miesto na kandidátskej listine po tom, ako sa kandidatúry na funkciu volebného lídra FN v PACA vzdal jej starý otec Jean-Marie Le Pen, ako aj vplyvný straník Bruno Gollnisch. Ten svoju kandidatúru odmietol na protest proti "ohavnej a smiešnej" disciplinárnej procedúre, ktorú proti Le Penovi v FN rozpútala jeho dcéra a líderka FN Marine Le Penová. Podobný názor ako Gollnisch má viacero členov vedenia FN.

 

Kandidatúru svojej netere podporila v nominačnom výbore aj Marine Le Penová, ktorá svojho otca po jeho najnovšej sérii kontroverzných výrokov vyzvala, aby sa stiahol z politiky a v decembrových voľbách nekandidoval. Le Pen to spočiatku odmietol, ale neskôr sa kandidatúry vzdal a vyzval svojich priaznivcov, aby podporili Marion.

 

Le Penová sa zatiaľ nevyjadrila, či sa ona sama bude uchádzať o pozíciu volebnej líderky v kraji Nord-Pas de Calais-Picardie. Vyslovila však očakávanie, že FN by vo voľbách okrem jej obvodu a PACA mohol získať aj ďalšie "štyri alebo päť regiónov".

 

Le Penová minulý týždeň avizovala začatie disciplinárneho konania voči svojmu otcovi po tom, ako súčasného francúzskeho premiéra Manuela Vallsa, ktorý sa narodil v Barcelone katalánskemu otcovi a švajčiarskej matke, označil za "prisťahovalca".

 

Okrem toho Le Pen opäť bránil aj predstaviteľa vichystického režimu maršala Philippa Pétaina, ktorý počas druhej svetovej vojny kooperoval s nacistickým Nemeckom a bol po vojne odsúdený za velezradu. Le Pen znova obhajoval aj svoj dávny výrok, že nacistické plynové komory boli "len detailom v dejinách".

 

Popularita FN vo Francúzsku stúpa od roku 2011, keď sa vedenia strany ujala Marine Le Penová, ktorá sa ju snaží zbaviť jej antisemitského imidžu.

 

Strane pod jej vedením sa podarilo etablovať sa vo voľbách vo viacerých mestských a regionálnych radách a úspech zaznamenala aj vo voľbách do Európskeho parlamentu. Posledné prieskumy verejnej mienky dokonca naznačujú, že keby Le Penová kandidovala, mala by veľkú šancu postúpiť do druhého kola prezidentských volieb v roku 2017, analyzovala agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies