Časť ukrajinských poslancov žiada opakované hlasovanie o nedôvere vláde

NETKY.SK • 17 Február 2016, 09:26 • 2 min
Časť ukrajinských poslancov žiada opakované hlasovanie o nedôvere vláde

KYJEV - Poslanci strany Vlasť v ukrajinskom parlamente sa domáhajú opakovaného hlasovania o vyslovení nedôvery vláde premiéra Arsenija Jaceňuka.

slovakia

left justify in out

Člen jej poslaneckého klubu Ihor Lucenko totiž tvrdí, že elektronický systém pri utorkovom hlasovaní neakceptoval ich hlasovacie karty. Podľa neho je táto technická chyba dostatočným dôvodom na to, aby sa dnes konalo opakované hlasovanie.

 

Systém nezarátal ani hlas poslanca vládneho Bloku Petra Porošenka (BPP) Konstantyna Usova.

 

Ukrajinský parlament v utorok neschválil uznesenie o vyslovení nedôvery Jaceňukovej vláde, ktorá tak bude pokračovať v práci. Parlament však vyjadril nespokojnosť s prácou ministrov počas uplynulého roku.

 

Frakcia strany Vlasť i BPP bola medzi tými, ktoré boli za vyslovenie nedôvery Jaceňukovej vláde, pripomenuli agentúry UNIAN a RIA Novosti. Hlasovaniu predchádzala veľmi búrlivá rozprava, v ktorej boli poslanci veľmi kritickí. Ministrov obviňovali z rodinkárstva, korupcie a nedostatočného pokroku pri presadzovaní potrebných reforiem. 

 

Napriek tomu však pri hlasovaní návrh na vyslovenie nedôvery Jaceňukovmu kabinetu podporilo len 194 poslancov. Aby bol návrh schválený, muselo by ho podporiť 226 poslancov.

 

Na protest proti výsledku utorkového hlasovania poslanecký klub koaličnej strany Svojpomoc oznámil, že jej poslanci dnes neprídu do rokovacej sály. Vo svojom vyhlásení, zverejnenom dnes na sociálnej sieti Facebook, uvádza, že "Ukrajina dostala nelegitímnu vládu, ktorej práca bola označená za neuspokojivú, ale napriek tomu zostala pri moci".

 

"Šanca na normálne spravovanie verejných vecí štátom je premrhaná. Parlament definitívne stratil nad vládou kontrolu," vyhlásila Svojpomoc.

 

Podľa RIA Novosti návrh na vyslovenie nedôvery vláde bude možné znova prerokovať až na zasadnutí, ktoré sa podľa harmonogramu práce parlamentu začne 6. septembra. Poslanec Lucenko, ktorého hlas nebol pri utorkovom hlasovaní započítaný, sa však domnieva, že zlyhanie systému elektronického hlasovania je dostatočným dôvodom na to, aby sa dnes konalo opakované hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery Jaceňukovmu kabinetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona