Časť SZČO by si mali skontrolovať sumu sociálnych odvodov

NETKY.SK • 4 November 2015, 11:23 • 2 min
Časť SZČO by si mali skontrolovať sumu sociálnych odvodov

BRATISLAVA - Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s odloženým daňovým priznaním za rok 2014 by si mali skontrolovať sumu poistného, ktorú platia do Sociálnej poisťovne. Za obdobie od 1. októbra tohto roka totiž musia začať platiť poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie podľa čiastkového základu dane za minulý rok.

slovakia

left justify in out

Novo určenú sumu sociálnych odvodov, o ktorej ich Sociálna poisťovňa informovala listom, musia SZČO s odloženými daňami zaplatiť prvýkrát najneskôr do 9. novembra tohto roka, keďže 8. november pripadá na nedeľu. Týka sa to SZČO, ktorých hrubý príjem vlani presiahol 4 944 eur, a preto sú po 1. októbri aj naďalej povinne dôchodkovo a nemocensky poistené.


Ak SZČO s odloženými daňami do konca septembra sociálne odvody neplatila a jej hrubý príjem za vlaňajšok presiahol 4 944 eur, tak jej od 1. októbra tohto roka vznikla povinnosť platiť dôchodkové a nemocenské poistenie. Poistné na sociálne poistenie prvýkrát zaplatí do 9. novembra tohto roka. SZČO s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania za rok 2014, ktoré do konca septembra sociálne odvody neplatili a ich hrubý príjem za minulý rok nepresiahol 4 944 eur, naďalej nie sú povinné platiť poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie. Tým SZČO s odloženými daňami, ktoré boli do 30. septembra povinne sociálne poistené a ich hrubý príjem za vlaňajšok nepresiahol 4 944 eur, povinnosť platiť sociálne odvody k 1. októbru tohto roka zanikla. Poistné na sociálne poistenie tak naposledy zaplatili do 8. októbra tohto roka.


Minimálnym mesačným vymeriavacím základom na platenie poistného na rok 2015 je pre SZČO suma 412 eur, čomu prislúchajú minimálne odvody vo výške 136,57 eura. Najvyšší možný vymeriavací základ v tomto roku dosahuje 4 120 eur, z čoho poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie tvorí 1 335,78 eura. Od začiatku januára budúceho roka minimálne sociálne odvody pre SZČO stúpnu o 5,63 eura na 142,20 eura mesačne a maximálne sociálne odvody pôjdu nahor na 1 422,13 eura.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies