Časť opozície chce preveriť tendre Medical Group SK

NETKY.SK • 4 November 2014, 12:41 • 2 min
Časť opozície chce preveriť tendre Medical Group SK

BRATISLAVA - Pre časť opozície sa nákup predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici odstúpením ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej nekončí.

slovakia

left justify in out

SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd chcú budúci týždeň zvolať mimoriadny Výbor pre zdravotníctvo NR SR a budú požadovať zoznam tendrov, ktoré za posledné roky vyhrala firma Medical Group SK. Tá mala dodať drahší prístroj, v minulosti v nej pôsobil predseda parlamentu Pavol Paška. Poslanci chcú zároveň iniciovať poslanecký prieskum nielen v piešťanskej, ale aj martinskej a trenčianskej nemocnici, kde spoločnosť taktiež dodala techniku. 

 

Poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný označil za prekvapivé, že premiér Robert Fico reagoval v tomto prípade promptne, a to vzhľadom na kauzy, ktoré tu boli už v minulosti, napríklad tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky, keď sa nevyvodzovala žiadna zodpovednosť. Za týmto rýchlym konaním vidí blížiace sa komunálne voľby, ale aj snahu zbaviť sa tejto kauzy. "Ide tu o plytvanie a tunelovanie verejných zdrojov v štátnom zdravotníctve nominantmi strany Smer. Robert Fico to veľmi dobre vie. Táto kauza sa dotýka najvyšších špičiek strany Smer, pani podpredsedníčky NR SR Zmajkovičovej, ktorá tak isto odchádza zo svojej pozície, dotýka sa priamo predsedu parlamentu, ktorý je blízky firme Medical Group," uviedol Novotný. 

 

Ivan Uhliarik (KDH) hovorí o megatunelovaní a megaprovíziách. Požaduje od predsedu vlády, aby tender na CT prístroj zrušil a peniaze zostali v nemocnici. "Nie je možné, aby dravci z Košíc si túto miliónovú korisť rozdelili," skonštatoval Uhliarik. Zároveň vyjadril podozrenie, že firma Medical Group SK by mohla byť druhá Star EÚ. Podľa neho nie je totiž vylúčené, že túto firmu odporučil niekto zo Smeru pre všetky nemocnice v správe ministerstva zdravotníctva. "Experiment Smeru s právničkou na čele ministerstva zdravotníctva naozaj nevyšiel," zhodnotil Uhliarik. 

 

Tibor Bastrnák (Most-Híd) dodáva, že odchod Zvolenskej a Zmajkovičovej je len minimum, je potrebné prípad riadne prešetriť a zároveň na ďalšie podobné kauzy upozorňovať. "Tak to vyzerá, keď vládne jedna strana, tak to vyzerá, keď nie je žiadna vnútorná kontrola," dodal Bastrnák. 

 

Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 mil. eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies