Časť múrov na Krásnej Hôrke bude treba asanovať, zvýši to náklady

NETKY.SK • 19 Apríl 2012, 11:07 • 2 min
Časť múrov na Krásnej Hôrke bude treba asanovať, zvýši to náklady

asť múrov na Krásnej Hôrke bude treba asanovať, zvýši to náklady - Kultúra Časť múrov na vyhorenom hrade Krásna Hôrka bude nutné asanovať na niektorých miestach až jeden meter pod súčasnú úroveň. Koruny múrov po obvode sú totiž tepelne degradované.

slovakia

left justify in out

img

Časť múrov na vyhorenom hrade Krásna Hôrka bude nutné asanovať na niektorých miestach až jeden meter pod súčasnú úroveň. Koruny múrov po obvode sú totiž tepelne degradované. "Tento fakt môže výrazne zvýšiť náklady na opravu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave vrchný riaditeľ úseku poistných udalostí Generali Slovensko Martin Fučík.
      Zatiaľ nie je možné jednoznačne povedať, či na obnovu miestami až jeden meter hrubých stien bude možné ako výplň použiť nový materiál alebo špeciálne pôvodné technológie. Rozhodne o tom Pamiatkový úrad SR. "Vzniká problém prakticky so všetkými vonkajšími omietkami v miestach pôsobenia požiaru. Tieto omietky začínajú postupne opadávať," dodal Fučík.
      Na konečné poistné plnenie môže myť vplyv aj zarastený kopec, na ktorom hrad Krásna Hôrka stojí. Niektoré krovy s výškou až tri metre sa totiž nachádzali v blízkosti hradných múrov. "Momentálne preverujeme, aký to mohlo mať následok na vznik škody, rozsah škody a následky," uviedol Fučík.
      Kosenie kopca bolo podľa spoločnosti zabezpečené každoročne v období máj až október, pričom odstraňovanie náletových drevín sa uskutočnilo v roku 2007. Jeho cieľom bolo vyčistenie terénu okolo hradného múru v šírke 10 až 15 m.
      Poisťovňa sa zaoberá aj protipožiarnym náterom šindľovej strechy. Ten mal byť vykonaný v roku 2000, pričom spoločnosť momentálne skúma, aká látka sa použila, na akej veľkej časti strechy bol náter vykonaný a či to malo vplyv na rozsah škody.
      Ministerstvo kultúry (MK) SR prijalo na šiesty deň po požiari od poisťovne zálohu na poistné plnenie vo výške 2 milióny eur. Ku dnešnému dňu sa z tejto sumy vyčerpalo 56.000 eur. Celková predbežná škoda bola zatiaľ stanovená na 7 miliónov eur na nehnuteľnom majetku a 1 milión eur na hnuteľnom majetku. Maximálna suma, ktorú môže poisťovňa pri tejto udalosti vyplatiť, je 11,6 milióna eur. "Hnuteľný majetok je krytý limitom za jedno poistné obdobie vo výške 3,3 milióna eur," informoval člen predstavenstva poisťovne Generali Slovensko Jozef Tanzer.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies