Časť Manhattanu pod vodou, superbúrka Sandy vyčíňa

NETKY.SK • 30 Október 2012, 07:10 • 2 min
Časť Manhattanu pod vodou, superbúrka Sandy vyčíňa

Časť Manhattanu pod vodou, superbúrka Sandy vyčíňa - Svet Pri búrke zahynulo na severoamerickom kontinente najmenej 11 ľudí Superbúrka Sandy pripravila o život desať ľudí v amerických štátoch New Jersey, New York, Maryland, Pennsylvania a Connecticut, inf

slovakia

left justify in out

img

Pri búrke zahynulo na severoamerickom kontinente najmenej 11 ľudí

"Superbúrka" Sandy pripravila o život desať ľudí v amerických štátoch New Jersey, New York, Maryland, Pennsylvania a Connecticut, informovala dnes agentúra AP. 

Ničivý živel Sandy sa spojením so studeným frontom v noci nadnes zmenil z hurikánu na hybridnú búrku. Zníženie kategórie je však čisto technickou záležitosťou - Národné hurikánové stredisko v Spojených štátoch k nemu pristúpilo na základe zmeny tvaru a vnútornej teploty živlu. Jej veterná sila môže podľa meteorológov zasiahnuť viac ľudí a napáchať väčšie škody ako hurikán.

"Superbúrka" následne zasiahla pobrežie v južnej časti amerického štátu New Jersey, približne desať kilometrov od Atlantic City. Prehnala sa územím tzv. Severovýchodného koridoru, od Washingtonu až po Boston.

Pri newyorskom Manhattane vlny siahali do výšky takmer štyroch metrov. Záplavová voda uväznila v miestnej elektrárni spoločnosti Consolidated Edison 19 robotníkov. Jeden zo záchranárov povedal, že vnútri elektrárne došlo k výbuchu. Pod vodou sa ocitla aj manhattanská finančná štvrť a tunely metra. 

Škody sa odhadujú na desať až dvadsať miliárd dolárov (približne 7,7-15 miliárd eur), napísala AP. V prípade správnosti predpokladu by sa Sandy stala jednou z najnákladnejších prírodných katastrof. 

Silný vietor sprevádzajúci hybridnú búrku si vyžiadal jeden ľudský život aj v najväčšom kanadskom meste Toronto, kde padajúca značka na ulici zasiahla a zabila ženu.

V oblasti Karibiku si podľa dostupných informácií hurikán predtým vyžiadal približne 70 ľudských životov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona