Časť maďarského parlamentu evakuovali kvôli bombe

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 19:23 • 2 min
Časť maďarského parlamentu evakuovali kvôli bombe

BUDAPEŠŤ - Budapeštianske úrady museli v stredu evakuovať časť budovy národného parlamentu. Dôvodom bol nález nevybuchnutej bomby z druhej svetovej vojny, ktorú objavili v severnom krídle budovy počas výkopových prác v rámci výstavby neďalekých garáží.

slovakia

left justify in out

Výbušninu sovietskej výroby s hmotnosťou približne sto kilogramov sa pyrotechnici aktuálne snažia zneškodniť. Evakuácia sa dotkla okolia sídla zákonodarného zboru vrátane Etnografického múzea.

Maďarské mestá boli v posledných mesiacoch vojny terčom intenzívneho bombardovania zo strany USA, Británie i Sovietskeho zväzu, pričom Budapešť zažila až 37 kobercových náletov. Mnohé bomby po dopade nevybuchli, ale zostali zaborené v zemi, kde ich dnes často nachádzajú pri stavebných prácach. V Budapešti od roku 2008 zaznamenali už viac ako desať takýchto nálezov, ktoré si vyžiadali evakuáciu okolia. V októbri 2012 to napríklad bola päťstokilogramová bomba pri jednom zo železničných mostov cez Dunaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies