Časť kontroly v Bank of Cyprus budú mať teraz Rusi

NETKY.SK • 11 September 2013, 10:08 • 2 min
Časť kontroly v Bank of Cyprus budú mať teraz Rusi

NIKÓZIA - Cyperská banka, ktorá v marci siahla na úspory svojich vkladateľov, aby dokázala prežiť, v utorok určila novú správnu radu. Jeden z kľúčových postov pritom dostal ruský podnikateľ blízky prezidentovi Putinovi.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Nová správna rada, ktorú zvolili akcionári Bank of Cyprus, má reprezentovať novú majetkovú štruktúru finančného domu. V 16-člennej rade teraz zasadne osem členov, ktorí nie sú obyvateľmi Cypru, predovšetkým Rusov.

Tí sú zástupcami jednotlivcov, ktorí museli akceptovať značné finančné straty pri nútenej konverzii 48,5 % vkladov s hodnotou nad 100 tis. eur na podiely v banke. Jedným z novo vymenovaných riaditeľov je aj Vladimir Stržalkovský, bývalý riaditeľ najväčšieho svetového producenta niklu a paládia Norilsk Nickel, ktorý je blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina ešte od čias spoločného pôsobenia v KGB. 

Bank of Cyprus bola jednou z dvoch bánk na Cypre, na ktoré tvrdo dopadli podmienky záchranného balíka od medzinárodných veriteľov vo výške 10 mld. eur. Druhú z bánk, Laiki, štát v rámci procesu záchrany zrušil, vklady s hodnotou nad 100 tis. eur zoštátnil a zvyšné previedol do Bank of Cyprus. Tento krok do tej doby nemal v rámci krízy v eurozóne obdobu, bol však jednou z podmienok Medzinárodného menového fondu a EÚ pri záchrane Cypru pred štátnym bankrotom. Nemecko vtedy ostro kritizovalo prerastený bankový systém v krajine, ktorý podľa Berlína slúžil na pranie špinavých peňazí predovšetkým z Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies