Časť japonských poslancov presadzuje možnosť nástupníctva žien na trón

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 15:41 • 2 min
Časť japonských poslancov presadzuje možnosť nástupníctva žien na trón

TOKIO - Niektorí japonskí poslanci zvažujú, či by za súčasného nedostatku potenciálnych budúcich cisárov nemali presadiť legislatívnu úpravu umožňujúcu nástupníctvo na trón ženám. Informovali o tom dnes japonské médiá.

slovakia

left justify in out

Poslanci posudzujú zmenu ústavy, ktorá by umožnila abdikovať 83-ročnému cisárovi Akihitovi. Ten pred časom naznačil, že by sa vzhľadom na svoj vek chcel vzdať trónu.

 

Ak cisár odstúpi, zaujme jeho miesto korunný princ Naruhito. Avšak po ňom je nástupníctvo zložitejšie. Naruhitova dcéra, princezná Toši, neprichádza do úvahy, pretože ženy nemajú na chryzantémový trón nárok. V nástupníckej línii nasleduje preto po Naruhitovi jeho synovec, princ Hisahito.

 

Je však jediným mužom medzi vnúčatami cisára Akihita. Všetky ostatné sú ženy. Ak by im parlament umožnil nastúpiť na trón - aj keby sa vydali za neurodzeného partnera - prispel by tým k stabilite nástupníctva na japonský trón.

 

Opoziční poslanci i niektoré strany vo vládnucej koalícii naznačili, že by bolo dobré zakotviť túto zmenu do plánovanej abdikačnej legislatívy. Premiér Šinzó Abe je však proti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies