Časť Európanov zomiera predčasne, jeden z troch by sa dal zachrániť

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 19:52 • 2 min
Časť Európanov zomiera predčasne, jeden z troch by sa dal zachrániť

BRATISLAVA - V Európskej únii bolo možné v roku 2013 predísť až jednému z troch úmrtí v svetle súčasných medicínskych poznatkov a technológií.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy k úmrtiam v roku 2013, ktorú vydal štatistický úrad EÚ Eurostat. Ide o úmrtia ktorým sa dalo predísť, ak by bola poskytnutá optimálna zdravotná starostlivosť. O správe informoval vedúci tlačového a politického oddelenia zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.


Ako ďalej vyplýva zo správy, v roku 2013 v EÚ zomrelo 1,7 milióna ľudí mladších ako 75 rokov. Z toho až 577 tisíc úmrtí, čo predstavuje 34 % celkových úmrtí, je možné považovať za predčasné pri súčasných poznatkoch a technológiách v medicíne. Infarkt (184 800 úmrtí) a mŕtvica (takmer 94 tis. úmrtí) pritom tvorili takmer polovicu týchto úmrtí.


V štatistikách úmrtí za rok 2013, ktorým sa dalo pri dnešných medicínskych poznatkoch predísť, patrí Slovensku štvrté najhoršie umiestnenie spomedzi 28 krajín EÚ. Podľa štatistík Eurostatu 44, 6 percenta všetkých úmrtí za tento rok patrilo na Slovensku do kategórie tých, ktorým sa dalo predísť. Vyšší počet v rámci členských štátov EÚ majú v tejto kategórii už len Rumunsko, Lotyšsko a Litva.


Najlepšie medzi krajinami Visegrádskej štvorky skončilo Poľsko, ktoré malo siedmy najnižší počet úmrtí, ktorým sa dalo predísť. Nasledovala Česká republika na 19. mieste a Maďarsko na 21. mieste. Najlepšie v rámci celej EÚ dopadlo Francúzsko, Dánsko a Holandsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies