Časť bratislavských poslancov podala pre PKO podnet na Generálnu prokuratúru

NETKY.SK • 9 December 2016, 13:22 • 2 min
Časť bratislavských poslancov podala pre PKO podnet na Generálnu prokuratúru

BRATISLAVA - Podnet na podanie protestu prokurátora proti uzneseniu bratislavského mestského zastupiteľstva o predaji budov Parku kultúry a oddychu (PKO) z 10. decembra 2015 dnes podala skupina mestských poslancov na Generálnej prokuratúre v Bratislave. Uznesenie je podľa nich v rozpore so zákonom, preto žiadajú, aby ho prokurátor zrušil a dal o tejto veci opätovne rokovať. Pod podnet sú podpísaní 12 poslanci združení v Bratislavskom klube a poslanci Ján Mrva a Lucia Štasselová.

slovakia

left justify in out

"Chceme, aby keď už primátor pripustil zničenie mestského majetku za jedno euro, aby aspoň mesto nebolo vylúčené z toho, aby občania mohli hovoriť do výstavby nábrežia, ktorá je tu plánovaná," povedal poslanec Národnej rady SR a bratislavský mestský poslanec Ján Budaj.

 

Podľa skupiny poslancov bola porušená ústava, zákon o majetku obcí či zákon o obecnom zriadení. Ako tvrdia, bolo povinnosťou zistiť si úplné a objektívne informácie ohľadom hodnoty budovy PKO i výšky pohľadávok investora Henbury Development uplatňovaných voči hlavnému mestu. Primátor mesta Ivo Nesrovnal mal podľa poslancov vedieť, že 27. októbra 2015 padlo rozhodnutie na Najvyššom súde a po jeho vynesení mesto nemalo mať žiadny otvorený právny spor, ktorý by prehralo a nemalo žiadny rozsudok, ktorý by ho nútilo vzdávať sa majetku v miliónovej hodnote.

 

"Mesto previedlo svoj majetok, ktorého hodnotu neobjektivizovalo, za recipročné vzdanie sa pohľadávok, ktorých skutočná hodnota je rovnako neznáma, a samo ich právne spochybňuje," tvrdia poslanci s tým, že samospráva mala posúdiť reálne riziko prehry v spore o žalované pohľadávky. Zároveň upozorňujú, že v rámci urovnania sa hlavné mesto pod hrozbou zmluvných pokút zaviazlo vydávať rozhodnutia či záväzné stanoviská, ktoré neodporujú činnosti investora na nábreží.

 

"Vytvára sa tu riziko nebezpečného precedensu, akejsi skrytej privatizácie miest a obcí. To nielen z hľadiska majetkového, ale aj z rozhodovacích právomocí obcí," uviedol advokát Michal Kiča. Skupina mestských poslancov podala rovnaký podnet aj koncom mája na Krajskú prokuratúru v Bratislave. Tá však podľa Kiču odmietla realizovať prokurátorské oprávnenie a tento podnet odložila. "Nevzhliadla v tejto dohode žiadnu nezákonnosť, preto sa obraciame na Generálnu prokuratúru s opakovaným podnetom a so žiadosťou o preskúmanie postupu krajskej prokuratúry," podotkol.

 

Bratislavskí poslanci vlani v decembri odsúhlasili predaj budov bratislavského PKO spoločnosti Henbury Development za jedno euro, čím sa podľa mesta urovnali všetky vzájomné nároky, práva a pohľadávky Bratislavy a investora. Henbury medzi vianočnými sviatkami objekty kultúrneho stánku začalo búrať. Na mieste PKO má teraz vyrásť červené futuristické planetárium a mediatéka spolu s bytmi, administratívnymi priestormi i novou Dunajskou promenádou.

 

Hlavné mesto pre TASR uviedlo, že mimosúdna dohoda mala za cieľ zbaviť Bratislavčanov dlhoročnej traumy z chátrajúceho nábrežia a uzavrieť súdne spory, predstavujúce likvidačnú hrozbu pre mesto.

 

Celý postup bol podľa mesta posúdený právnym oddelením magistrátu a aj externou právnickou kanceláriou. V prípade rozhodnutia Najvyššieho súdu uviedlo, že zásielka súdu bola daná na poštovú prepravu koncom decembra, keď už bola Henbury zapísaná v katastri ako vlastník budov PKO.

 

"Nie je pravda, že by súd dal mestu za pravdu. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR nedalo za pravdu mestu, obranou mesta sa ani nezaoberalo a dôvodom na zrušenie predchádzajúceho rozsudku krajského súdu bolo iba nesprávne vymedzenie dovolacej otázky z procesného hľadiska (jej dôvody a spôsob vymedzenia) zo strany krajského súdu," skonštatovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies