Časopis Rolling Stone stiahol článok o údajnom znásilnení študentky

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 07:58 • 2 min
Časopis Rolling Stone stiahol článok o údajnom znásilnení študentky

RICHMOND - Časopis Rolling Stone v pondelok stiahol svoj článok o údajnom hromadnom znásilnení študentky na University of Virginia v meste Charlottesville.

slovakia

left justify in out

Autorka článku Sabrina Erdelyová a šéfredaktor Will Dana sa čitateľom ospravedlnili po tom, čo výsledky nového vyšetrovania zverejnené v nedeľu ukázali, že došlo k "systémovému" zlyhaniu žurnalistiky.

 

Svetoznámy hudobný časopis vo vlaňajšom novembrovom čísle zverejnil článok s nadpisom "A Rape on Campus" (Znásilnenie na akademickej pôde). Priniesol svedectvo študentky menovanej ako "Jackie", ktorá prišla v septembri 2012 s priateľom na večierok študentského bratstva. Tam ju znásilnilo sedem mužov, zatiaľ čo jej priateľ sa len prizeral. Znásilnenie malo byť súčasťou prijímacieho rituálu, ktorým musia prejsť noví členovia bratstva.

 

Článok, založený predovšetkým na svedectve študentky, vyvolal celoamerické protesty a vášnivé diskusie o sexuálnom násilí na vysokých školách, pretože opisoval i rozšírenú atmosféru sexuálneho násilia na tejto univerzite.

 

Univerzita v reakcii zakázala študentské bratstvá a ich akcie na akademickej pôde dovtedy, kým nesúhlasili so sprísnením bezpečnostných opatrení. Ešte predtým sa univerzita vo Virgínii ocitla na zozname 55 škôl vypracovanom ministerstvom školstva, ktoré riešia prípady sexuálneho násilia príliš laxne.

 

Už v decembri však časopis Rolling Stone priznal, že článok nezodpovedá skutočnosti. Ani následné štvormesačné policajné vyšetrovanie nenašlo žiadny dôkaz o hromadnom znásilnení. Nové nezávislé vyšetrovanie katedry žurnalistiky University of Columbia redakciu Rolling Stone okrem iného obvinilo, že nedôsledne pátrala po strojcovi údajného znásilnenia. "Zlyhanie časopisu mohlo rozšíriť názor, že ženy si obvinenia zo znásilnenia vymýšľajú," píše sa v správe univerzity. Vedci predpokladajú, že asi dva až osem percent všetkých obvinení zo znásilnenia je nepravdivých. Podľa Terezy Sullivanovej, rektorky University of Virginia, obete sexuálneho násilia dlho váhajú, kým sa obrátia políciu.

 

Bratstvo Phi Kappa Psi, v ktorého dome sa mal údajný zločin stať, chce voči časopisu podniknúť právne kroky. Dana a Erdelyová v tejto súvislosti uviedli, že údajná obeť znásilnenia ich požiadala, aby o prípade s nikým nehovorili. Z obavy, že by sa študentky mohli citovo dotknúť, s tým súhlasili. Erdelyová pre agentúru AP priznala, že podklady k článku si nedostatočne overila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies