Čašníčky, ktoré nosia červenú, dostávajú väčšie prepitné

NETKY.SK • 4 August 2012, 12:33 • 2 min
 Čašníčky, ktoré nosia červenú, dostávajú väčšie prepitné

Čašníčky, ktoré nosia červenú, dostávajú väčšie prepitné

slovakia

left justify in out

img

Čašníčky dostávajú najväčšie prepitné vtedy, keď majú na sebe oblečenie červenej farby. Ako však ukázal výskum zverejnený v Journal of Hospitality and Tourism Research, viac peňazí môžu očakávať len od pánov.

Na výskume sa zúčastnilo 11 čašníčok v piatich reštauráciách a trval šesť týždňov. Počas nich nosili rovnaké tričko, striedali len farby. Po celý čas sa rovnako líčili a snažili sa nemeniť svoje správanie. Pri čiernej, bielej, zelenej, modrej a žltej farbe sa prepitné od mužov ani žien výrazne nelíšilo, no keď mali na sebe červené tričko, páni čašníčkam venovali o 15 až 26 percent vyššiu sumu. Na zákazníčky však táto farba vôbec nezapôsobila.

Podľa výskumníkov Nicolasa Gueguena a Celine Jacob sú výsledky ich štúdie dôkazom, že podľa mužov červená zvyšuje fyzickú a sexuálnu atraktívnosť žien. Nenaplnil sa však ich predpoklad, že zákazníčky budú z podvedomej žiarlivosti reagovať negatívne a dávať menšie prepitné. "Keďže červená farba nemala u zákazníčok žiadne negatívne dôsledky, mohlo by byť v záujme čašníčok nosiť ju do práce," vyhlásili Gueguen a Jacob.

Prieskumy už v minulosti dokázali, že čašníčky od pánov dostanú spravidla väčšie prepitné vtedy, keď si ústa natrú červeným rúžom a samozrejme vtedy, keď sa správajú vyzývavo a venujú viac pozornosti svojmu zovňajšku.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies