Čáslavská je čestnou členkou SOV, SR venovala diplomy

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 13:03 • 2 min
Čáslavská je čestnou členkou SOV, SR venovala diplomy

BRATISLAVA - Najúspešnejšia olympionička v histórii bývalého Česko-Slovenska Věra Čáslavská sa stala v piatok čestnou členkou Slovenského olympijského výboru (SOV).

slovakia

left justify in out

Návrh výkonného výboru SOV schválilo plénum na svojom piatkovom 47. valnom zhromaždení v Bratislave. Čáslavská si zároveň prevzala z rúk prezidenta SOV Františka Chmelára a členky Medzinárodného olympijského výboru Danky Bartekovej Zlatý odznak SOV.

 

"Chcela by som sa poďakovať za ocenenie. Je to pre mňa veľká česť a trochu aj samozrejmosť, keďže na Slovensku som doma, mám k nemu dobrý vzťah a som vaša," povedala Věra Čáslavská, ktorá sa stala 27. čestnou členkou SOV. Sedemnásobná olympijská víťazka v športovej gymnastike vlani slávnostne darovala dve zo svojich zlatých olympijských medailí do zbierok SZTK - Múzea telesnej kultúry v SR: jednu z OH 1964 v Tokiu a jednu z OH 1968 v Mexico City. V piatok k nim pridala aj dva diplomy. 

 

"Medaila nemá bez diplomu zmysel a rovnako je to opačne, preto som sa rozhodla pre ďalší dar. Konám si vlastne len povinnosť. Vyskytla sa jedna chybička. K mexickej medaile mám diplom, ale k tokijskej, ktorú som venovala do zbierok slovenského múzea, mi chýba. Hľadala som ho dlho doma, ale nevedela nájsť. Viem, že jeden za tokijské víťazstvá som venovala Nadácii českej reprezentácie, jeden denníku Sport. Ten tretí mi však chýba. Našla som však ďalšie tri diplomy a rozhodla som sa venovať ten za 2. miesto v súťaži družstiev, keďže na tomto umiestnení mala veľký podiel aj Marianna Némethová-Krajčírová. Slovenská gymnastika tak mala zastúpenie, preto som sa rozhodla pre tento diplom. Ak však nájdem ten za zlato vo viacboji, osobne ho donesiem do múzea," sľúbila štvornásobná československá športovkyňa roka. 

 

Sedemdesiatjedenročná pražská rodáčka (nar. 3. mája 1942) si na olympijských hrách 1960 v Ríme, 1964 v Tokiu a 1968 v Mexicu City vybojovala v športovej gymnastike sedem zlatých a štyri strieborné olympijské medaily. Je jediná žena v histórii so siedmimi indivuálnymi najcennejšími kovmi. Čáslavská je aj štvornásobnou majsterkou sveta a jedenásťnásobnou majsterkou Európy. V minulosti bola predsedníčkou Československého olympijského výboru a potom i Českého olympijského výboru. 

 

Držiteľmi titulu čestní člen SOV sú aj Vladimír Černušák (čestný predseda), Ivan Gašparovič, Ján Zachara, Ján Mráz, Hilda Múdra, Ivan Mauer, Ivan Čierny, Ladislav Čepčiansky, Ivan Macák, Anton Švajlen, Ladislav Harvan, Kamil Haťapka, Jozef Vengloš, Jozef Labuda, Mária Mračnová, Ján Grexa, Ján Matocha. V súčasnosti už nie sú medzi živými čestní členovia SOV Karol Stráňai, Štefan Mašlonka, Peter Pospíšil, Pavol Glesk, Ľubomír Kadnár, Ján Mitošinka, Bohumil Golian, Anton Ihring a Pavel Handzo. 

 

Okrem Věry Čáslavskej ocenili v piatok aj ďalšie osobnosti zo sveta športu. Cenu Matildy Pálffyovej za aktivity žien v športe a olympijskom hnutí dostala Janka Gantnerová, Zlatý odznak SOV Marianna Némethová-Krajčírová, Ján Novák a Jan Železný, Strieborný odznak SOV Natália Hejková, Pavol Mlynár, Branislav Slamka, Bronzový odznak SOV Pavel Anetta, Stanislav Baluch, Jaroslav Burian, Juraj Kadnár, Vladimír Kolář, Vojtech Král, Daniel Kuzmin, Félix Masár, Július Nyárjas, Ivan Piaček, Štefan Sedláček, Vladimír Slamka a Miroslav Stanovský. Medailou SOV ocenil vrcholný orgán slovenského olympijského hnutia Martina Bajčičáka, Milana Jagnešáka, Jaroslava Jokeľa, Patrika Polláka, Veroniku Sabolovú, Ľubomíra Švajlena, Plaketu SOV dostal Ján Mokoš. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies