CAS rozhodne o Blatterovom odvolaní v pondelok

NETKY.SK • 2 December 2016, 12:57 • 2 min
CAS rozhodne o Blatterovom odvolaní v pondelok

LAUSANNE - Bývalý prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter sa v pondelok 5. decembra dozvie výsledok svojho odvolania na Športovom arbitrážnom súde (CAS) vo švajčiarskom Lausanne proti šesťročnému dištancu. CAS v piatok oznámil, že ortieť vysloví v pondelok o 15.00 h SEČ.

slovakia

left justify in out

Blatter mieni dosiahnuť zrušenie šesťročného zákazu pôsobenia vo futbale za to, že v roku 2011 schválil netransparentné vyplatenie dvoch miliónov švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu, bývalému prezidentovi Európskej futbalovej únie (UEFA). Etická komisia FIFA to klasifikovala ako konflikt záujmov a nelojálnosť, obom protagonistom uložila vlani v októbri dištanc na 8 rokov. Odvolacia komisia skrátila vo februári suspendáciu na 6 rokov. Platini aj Blatter sa následne obrátili na CAS, arbitrážny súd v máji skrátil Platinimu 6-ročný dištanc na 4 roky zákazu pôsobenia, čím ho pripravil o možnosť pokračovať na čele UEFA. Jeho nástupcom sa stal Slovinec Aleksander Čeferin.

 

Blattera vo februári nahradil vo funkcii prvého muža FIFA Gianni Infantino. Dvaja niekdajší najvplyvnejší muži futbalového hnutia stále popierajú akékoľvek pochybenie. Tvrdia, že na doplatok za Platiniho poradenské služby Blatterovi z rokov 1999 - 2002 mali ústnu dohodu.

 

"Dúfam, že arbitrážny súd pochopí, že platba pánovi Platinimu bola v skutočnosti uhradením dlhu. Dlhy by sa predsa mali platiť," povedal Blatter v auguste pred pojednávaním na CAS.

 

Etická komisia FIFA medzitým formálne otvorila disciplinárne konanie vo veci úplatku so Švajčiarom a ďalšími dvoma funkcionármi. Blatter sa vrak spolu s Markusom Kattnerom a Jéromom Valckem za uplynulých päť rokov obohatili na bonusoch dokopy o 80 miliónov amerických dolárov (70,8 miliardy eur). Vyšetrovatelia etickej komisie za vyplatenými peniazmi a províziami vidia úplatky, korupciu, prijímanie darov a konflikt záujmov. Blatter si za majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii nechal podpísať bonus 12 miliónov švajčiarskych frankov (10,9 miliardy eur) a rovnakú sumu mal dostať v prípade, že by dokončil funkčné obdobie 2015 - 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona