Carter: USA v prípade jadrového útoku predvedú KĽDR svoju silu

NETKY.SK • 21 Október 2016, 06:56 • 2 min
Carter: USA v prípade jadrového útoku predvedú KĽDR svoju silu

WASHINGTON - Spojené štáty by na prípadný jadrový útok Severnej Kórey odpovedali "úplným spektrom americkej vojenskej sily", varoval dnes americký minister obrany Ashton Carter po tom, čo sa Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) podľa Washingtonu pokúsila znova otestovať balistickú raketu. Podľa agentúry DPA sa tak vyjadril po rokovaní s juhokórejským rezortným partnerom Han Min-guom v Pentagóne.

slovakia

left justify in out

"Nepochybujte o tom, že akýkoľvek útok na Ameriku alebo našich spojencov bude nielen odrazený, ale že akékoľvek použitie jadrových zbraní sa stretne so zdrvujúcou a účinnou odozvou," povedal Carter.

 

Soul podľa Hana hodnotí skúšku severokórejskej rakety z noci na dnes za neúspešnú a považuje ju za ukážku "obmedzenosti" vojenských technológií KĽDR. Očakáva však, že takéto testy sa budú ďalej opakovať.

 

Han tiež označil za vysoko pravdepodobné, že i najnovšia raketová skúška sa uskutočnila v prítomnosti severokórejského vodcu Kim Čong-una. Toho Carter charakterizoval ako "nepredvídateľnú" osobu "náchylnú na provokácie" a poznamenal, že je potrebné vzdorovať jeho konaniu.

 

Podľa predpokladov USA sa KĽDR snažila otestovať raketu typu Musudan, balistickú strelu stredného doletu. Hovorca amerického ministerstva obrany Gary Ross vo svojej reakcii označil tento čin za provokáciu a dodal, že vláda USA predostrie tento problém na prerokovanie Bezpečnostnej rade OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies