Carson trvá na tom, že egyptské pyramídy postavil biblický patriarcha Jozef

NETKY.SK • 6 November 2015, 11:49 • 2 min
Carson trvá na tom, že egyptské pyramídy postavil biblický patriarcha Jozef

MIAMI - Uchádzač o prezidentskú nomináciu americkej Republikánskej strany Ben Carson si stojí za svojím presvedčením, že egyptské pyramídy postavil ako obilné sýpky biblický patriarcha Jozef. Odborníci takéto tvrdenia odmietajú s odôvodnením, že na základe všeobecne uznávaných vedeckých dôkazov sú pyramídy hrobkami egyptských faraónov, napísala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na videozázname spred 17 rokov, ktoré v stredu zverejnil internetový portál BuzzFeed, Carson svoju teóriu vysvetľuje študentom vysokej školy vedenej náboženskou organizáciou Adventisti siedmeho dňa, pričom tvrdí, že pyramídy postavil Jákobov syn Jozef na uskladnenie obilia.

 

 

Carson sa odvoláva na príbeh zo Starého zákona, podľa ktorého Jozef predvídal hladomor a poradil faraónovi, aby prebytočné potraviny nechal uskladniť, aby sa nepokazili.

 

Podľa Carsona je jeho teória pravdepodobnejšia ako všeobecne uznávané závery archeológov, podľa ktorých mali tieto mohutné stavby slúžiť ako hrobky pre faraónov. Počas autogramiády, ktorá sa konala vo štvrtok v Miami pri príležitosti vydania Carsonovej novej knihy, jej autor svoje presvedčenie potvrdil.

 

"Niektorí ľudia veria v bibliu tak ako ja a vôbec to nepokladajú za hlúpe, veria aj v to, že Boh stvoril svet a vôbec to nepokladajú za hlúpe," povedal Carson na autogramiáde.

 

"Progresívni sekularisti to pri každej príležitosti zosmiešňujú, ale nech si poslúžia," dodal uchádzač o nomináciu Republikánskej strany pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

 

Ani jedna zo židovských či kresťanských cirkví Carsonov názor na vznik pyramíd nezdieľa. Egyptologička z Univerzity v Severnej Karolíne Jodi Magnessová uviedla, že nepozná ani jedného vedca alebo archeológa, ktorý by spochybňoval skutočnosť, že pyramídy slúžili ako kráľovské hrobky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona