Carrefour na Slovensku uplatňoval neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 15:40 • 2 min
Carrefour na Slovensku uplatňoval neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR kontrolou zistilo, že spoločnosť Retail Value Stores (RVS), a. s., prevádzkovateľ siete hypermarketov reťazca Carrefour, na Slovensku uplatňoval neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny.

slovakia

left justify in out

Uviedol to pre TASR riaditeľ odboru komunikácie a marketingu MPRV SR Peter Hajnala s tým, že kontrola reťazca bola ukončená 13. júna 2014.

 

"Kontrolná skupina v rámci kontroly zistila, že zo strany kontrolovaného subjektu - prevádzkovateľa obchodnej siete Carrefour -  došlo k dohodnutiu a uplatňovaniu neprimeraných podmienok v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. Výsledky kontroly boli postúpené na konanie o uložení pokuty za správny delikt a odstránenie neprimeraných podmienok v obchodných vzťahoch," spresnil Hajnala.

 

"Naša spoločnosť sa so závermi MPRV SR nestotožňuje a ako účastník konania sa k protokolu v tomto zmysle vyjadrila. Uviedla námietky, pretože závery ministerstva považuje za svojvoľný a v právnom štáte neudržateľný výklad zákona. V prípade, ak by v súvisiacich konaniach prišlo zo strany ministerstva k uloženiu akejkoľvek pokuty, využije naša spoločnosť všetky dostupné prostriedky na ochranu svojich práv," uviedol v reakcii pre TASR generálny riaditeľ a predseda predstavenstva RVS Stephane Sellier.

 

"Považujeme taktiež za potrebné uviesť, že tvrdeným porušením zákona zo strany našej spoločnosti sa zaoberal aj súd, ktorý po preskúmaní ustanovení zmluvy a postupu našej spoločnosti už v šiestich konaniach dospel k záveru, že k porušeniu dodávateľmi namietaných ustanovení zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch zo strany našej spoločnosti nedošlo," dodal Sellier.

 

Na verejnom zhromaždení pred Úradom vlády SR protestovali 7. mája 2014 zamestnanci desiatok slovenských výrobcov a dodávateľov potravín, ktorí čelia likvidačným pokutám od spoločnosti RVS. Zhromaždenie organizoval prípravný výbor občianskeho združenia (OZ) Slovenský obchod seriózne (SOS), vznik ktorého iniciovali dotknutí dodávatelia a výrobcovia potravín.

 

"Dôvodom udelenia neprimerane vysokých pokút zo strany RVS je údajné porušenie zmluvných podmienok za neuvádzanie dátumu výroby na dodávaných výrobkoch. Uvedený dôvod je v skutočnosti čisto špekulatívny, keďže neuvádzanie dátumu výroby na výrobkoch v písomnej podobe nie je zákonnou povinnosťou dodávateľa ani výrobcu," konštatovalo sa okrem iného v otvorenom liste OZ adresovanom 7. mája premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

 

Zmluvné pokuty podľa OZ dostali však aj tí dodávatelia, ktorí ustanovenie o uvádzaní dátumu výroby v zmluve vôbec nemajú, alebo tí, ktorí ho uvádzali. Spoločnosť RVS navyše podľa OZ SOS začala zmluvné pokuty uplatňovať až v závere minulého roka, a to aj za tovary dodávané počas roka, hoci ich predtým bez námietok prevzala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies