Caroline Lucasová: Britského lídra by mali vybrať občania vo voľbách, a nie konzervatívci

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 17:28 • 2 min
Caroline Lucasová: Britského lídra by mali vybrať občania vo voľbách, a nie konzervatívci

LONDÝN - Výber nového britského premiéra prostredníctvom volebného procesu Konzervatívnej strany je "neprijateľný", a znamená to, že by sa mali konať parlamentné voľby ako "jediný demokratický krok vpred". Vyhlásila to dnes jediná zákonodarkyňa britskej Strany zelených Caroline Lucasová.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie Andrey Leadsomovej stiahnuť sa zo súboja o post lídra konzervatívcov zdôrazňuje potrebu všeobecných volieb ešte tento rok - to zelení žiadajú už odvtedy, ako bol oznámený výsledok referenda o EÚ," uviedla Lucasová a myslela tým britské referendum z 23. júna o ďalšom členstve Spojeného kráľovstva v únii. Briti si vtedy väčšinou 52 percent zvolili odchod z únie.

 

"Je neprijateľné, aby nasledujúceho človeka, ktorý bude zastávať najvyšší post v britskej politike, vymenovalo 60 percent konzervatívnych členov parlamentu," napísala Lucasová vo vyhlásení.

 

"Vôbec nemajú mandát na to, aby v poreferendovom období znovu rokovali o mieste Británie vo svete," pokračovala Lucasová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA. "Všeobecné voľby sú jediným demokratickým krokom vpred," dodala.

 

Zákonodarkyňa zelených uviedla, že Leadsomová je "najnovšou osobnosťou v dlhom rade popredných obhajcov odchodu z EÚ, ktorá odstúpila z toho chaosu, ktorý všemocní pomohli vytvoriť".

 

Strana zelených dostala vo všeobecných voľbách v máji 2015 päť percent hlasov voličov, ale v parlamente získala na základe britského volebného systému len jedno zo 650 kresiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies