Caroline Kennedyová ukončila diplomatickú misiu v Japonsku

NETKY.SK • 18 Január 2017, 10:22 • 2 min
Caroline Kennedyová ukončila diplomatickú misiu v Japonsku

TOKIO - Americká veľvyslankyňa v Japonsku Caroline Kennedyová odstúpila dnes po troch rokoch zo svojho úradu. Ukončenie jej diplomatickej misie, do ktorej ju v roku 2014 vymenoval odchádzajúci prezident Barack Obama, súvisí s aktuálnymi zmenami v americkej administratíve.

slovakia

left justify in out

Tím novozvoleného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa vyhlásil, že všetci veľvyslanci, ktorí sú politickými poverencami, musia do Trumpovej piatkovej inaugurácie odstúpiť. Nový americký ambasádor v Japonsku zatiaľ určený nebol.

 

Kennedyová (59) sa pričinila o prehĺbenie americko-japonských vzťahov, a to aj napriek pravidelným šarvátkam ohľadom amerických vojenských základní na ostrove Okinava. Kriticky sa vyjadrovala aj k japonskému lovu delfínov.

 

Počas jej mandátu našiel konzervatívny japonský premiér Šinzó Abe spoločnú reč s liberálom Obamom, hoci každý z nich pochádza z opačného konca politického spektra. Jej úrad vydal tiež vyhlásenie, v ktorom sa ohovorí o "sklamaní" z Abeho návštevy kontroverznej svätyne Jasukuni.

 

K najväčším úspechom Kennedyovej misie patrí sprostredkovanie Obamovej historickej návštevy Hirošimy, ako aj recipročná návšteva japonského premiéra v Pearl Harbore. Pričinila sa aj o propagáciu gramotnosti, práv žien a práv komunity LGBT.

 

Kennedyová, dcéra bývalého prezidenta USA Johna F. Kennedyho, je zároveň prvou americkou veľvyslankyňou v Japonsku. Kennedyová sa vráti domov na newyorský Manhattan s manželom Edwinom Schlossbergom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona