Čarnogurský: Vláda Fica nerieši problémy sestier, dáva len sľuby

NETKY.SK • 7 Február 2014, 07:24 • 2 min
Čarnogurský: Vláda Fica nerieši problémy sestier, dáva len sľuby

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica (Smer-SD) nie je schopná efektívne riešiť celospoločenské problémy. Populistickou rétorikou len sľubuje. Vyhlásil to prezidentský kandidát Ján Čarnogurský.

slovakia

left justify in out

Poukázal na problém zdravotných sestier, ktoré bojujú za úpravu svojich platov. "Slovenské zdravotné sestry protestovali aj minulý rok pred Úradom vlády SR. Nespokojnosť s platovými podmienkami prišli vyjadriť pred Národnú radu SR aj pred Ústavný súd SR, ktorý pozastavil účinnosť zákona o odmeňovaní. Namiesto skutkov, prišli len sľuby," uviedol Čarnogurský.


Podľa prezidentského kandidáta sa netreba čudovať, že zdravotné sestry bojujú za zvýšenie miezd. "Veď v susednom Rakúsku zarobí zdravotná sestra takmer trojnásobne viac ako na Slovensku! Trinásty a štrnásty plat je samozrejmosťou," podčiarkol.

Platy zdravotných sestier by sa podľa Čarnogurského mali odvodzovať od platov lekárov, stanoveným alebo dohodnutým percentom. "Ak chce vláda šetriť, nech začne konečne šetriť na sebe. Ľudia na Slovensku sa už viac nemôžu hrbiť," vyhlásil.

Sociálna demokracia by mala podľa Čarnogurského klásť dôraz na odstránenie hmotnej a sociálnej biedy. "Na Slovensku je to v posledných rokoch, bohužiaľ, iba o sľuboch, ktoré majú 'zalepiť' ľuďom ústa," domnieva sa.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek spustilo tento týždeň bilbordovú kampaň. Po Slovensku rozmiestnilo asi 30 bilbordov s nápisom "Pán premiér, skúste si ľudí získať skutkami, nielen sľubmi". Predsedu vlády chcú takýmto spôsobom vyzvať, aby sa urýchlene zasadil za znovuprijatie zákona o mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, a to tak, aby boli zabezpečené aj peniaze na krytie vyšších platov. Ústavný súd SR vlani v júni rozhodol, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier, ktorý mal od apríla 2012 upraviť ich platy, nie je v súlade s Ústavou SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona