Čarnogurský podal kandidatúru na prezidenta SR

NETKY.SK • 7 Január 2014, 15:48 • 2 min
Čarnogurský podal kandidatúru na prezidenta SR

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Ján Čarnogurský odovzdal dnes predpoludním podpisy potrebné pre jeho kandidatúru. Od občanov ich získal viac ako 24.000. Podanie kandidatúry oznámil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Vyhlásil, že chce byť prezidentom pre všetkých občanov a chce dosiahnuť, aby sa mali lepšie.

slovakia

left justify in out

Zároveň chce zabrániť premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), ktorý tiež kandiduje za prezidenta SR, ovládnuť Slovensko. Podľa Čarnogurského Fico už na to podniká kroky. Odvoláva sa na dôveryhodné zdroje, podľa ktorých Fico už zadal svojim poradcom a právnym expertom, "aby vypracovali analýzu, ako po jeho zvolení za prezidenta môže posilniť prezidentské kompetencie a právomoci tak, aby sa bez jeho účasti v tomto štáte nepohol ani lístok".

Podľa Čarnogurského Fico nepotrebuje ústavnú väčšinu na to, aby ovládol Slovensko. "Podľa mojich informácií sa pracuje s koncepciou, aby prezident mohol menovať predsedov a podpredsedov okresných súdov. Dnes má Robert Fico v rukých zákonodarnú a vládnu moc, takto by získal dôležitý vplyv aj na túto zložku," povedal. Zmenou vykonávacích predpisov a jednoduchých zákonov môže podľa Čarnogurského Fico nastaviť kompetencie prezidenta tak, "aby z tejto pozície mohol prakticky zastaviť politický život na Slovensku".

Ako príklad uviedol, že policajného prezidenta vymenúva dnes minister vnútra. "Jednoduchým zákonom sa toto dá zmeniť tak, aby ho menoval prezident," povedal. Zmeniť sa dá takto podľa neho aj vymenovanie napríklad šéfov SIS, RTVS, Národnej banky Slovenska (NBS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) či Štatistického úradu SR. "Nie je správne, aby jeden človek ovládal všetky mocenské zložky," zdôraznil Čarnogurský, ktorý chce byť hlasným prezidentom.

"Ide o účelové klamstvo," reagovala na Čarnogurského slová hovorkyňa Smeru-SD Monika Počátková. "Strana Smer-SD ani Robert Fico nemajú v úmysle nijakým spôsobom posilňovať kompetencie, ktoré má v súčasnosti prezident SR," zdôraznila.

Ján Čarnogurský neprezradil, kto okrem neho mu financuje kampaň, donorov uvedie v konečnom vyúčtovaní. Neodmieta však žiadnu ponuku, ktorá "neprotirečí slovenským zákonom".

Na podávanie kandidatúr majú záujemcovia čas do 9. januára. Na to, aby sa mohli zapojiť do boja o palác, potrebujú minimálne 15.000 podpisov od občanov alebo 15 poslaneckých podpisov. Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca. Súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna, v tento deň bude inaugurovaný jeho nástupca. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu.

Kandidatúru na post prezidenta SR oznámili okrem Čarnogurského aj premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a Peter Osuský z SaS. Záujem kandidovať prejavili aj poslankyňa za OĽaNO Helena Mezenská, Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), János Bósza, Milan Melník, Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko (SMS), kardiochirurg Viliam Fischer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona